NA MENIJU VIŠE OD 140 NAMIRNICA: U kuhinjama beogradskih vrtića svakog dana se pripremi više od 137.000 obroka

Branka Borisavljević

16. 12. 2023. u 11:18

U BEOGRADSKIM vrtićima se svakodnevno, u proseku, pripremi više od 137.000 obroka - doručak, ručak i dve užine.

НА МЕНИЈУ ВИШЕ ОД 140 НАМИРНИЦА: У кухињама београдских вртића сваког дана се припреми више од 137.000 оброка

Foto M. Anđela

Namirnice i obroci, koji se pripremaju mališanima, pod lupom su Zavoda za javno zdravlje Beograda, tu je i Institut za javno zdravlje "Batut", a svakodnevno su na terenu i sanitarni tehničari. Svaka od 17 predškolskih ustanova ima svoju centralnu kuhinju u kojima se sprema hrana za više od 34.000 mališana koliko ih je, u proseku, prisutno dnevno u obdaništima.

Kako navode u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, o nabavci hrane, pripremi i osmišljavanju i distribuciji obroka za decu brine se oko 870 zaposlenih nutricionista, kuvara, šefova kuhinja, pekara, servirki, nabavljača, magacionera... Obroci se pripremaju dnevno, na osnovu jelovnika koji se planira na nedeljnom nivou.

- Osim bezbednog boravka dece u vrtićima, jedan od apsolutnih prioriteta je kvalitetna hrana koja se priprema u bezbednim kuhinjama i razvozi do vrtića bez mogućnosti kontaminacije, vozilima za prevoz hrane, u adekvatnoj ambalaži ili pakovanju - ističu u sekretarijatu. - Ishrana dece u predškolskim ustanovama je raznovrsna i uključeno je više od 140 namirnica, isključivo prve ili A klase.

INSPEKTORI NA GODINU DANA

KAKO u ovom segmentu rada nema mesta propustima, sanitarni inspektori se rotiraju na godinu dana.

Proces kontrole hrane podrazumeva svakodnevni obilazak sanitarnih tehničara u svim objektima, Zavod za javno zdravlje radi hemijske i mikrobiološke analize u svakom vrtiću pojedinačno. Dva puta godišnje svi zaposleni idu na zdravstveno-sanitarne preglede.

Za sve predškolske ustanove se, kroz postupke otvorenih javnih nabavki, nabavljaju iste namirnice, a jelovnike sastavljaju nutricionisti svake ustanove za svoju ustanovu na osnovu normativa za ishranu predškolske dece.

- Jelovnik sadrži i podatke o nutritivnim vrednostima (energetska vrednost, belančevine, masti, ugljeni hidrati, vitamini i minerali) - kažu nadležni. - U nedeljnom jelovniku su zastupljene sve vrste mesa (juneće, svinjsko, pileće, riba), raznovrsno povrće i sveže voće. Za decu sa nutritivnim alergijama postoji individualna ishrana, osim za alergiju na gluten, a roditelji imaju mogućnost da donesu hranu, uz saglasnost koju će potpisati sa predstavnicima predškolskih ustanova.

Ukoliko je roditelj nezadovoljan kvalitetom i kvantitetom obroka, može se obratiti saradniku za ishranu - nutiricionisti-dijetetičaru u ustanovi u kojoj boravi dete, kao i uložiti žalbu predškolskoj ustanovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave