S OSMEHOM GLEDA KA SRCU DORĆOLA: Fasadu u Jevremovoj 15 na Starom gradu krasi mural posvećen Jelisaveti Načić

A. Z. K.

28. 07. 2023. u 07:00

JEVREMOVU ulicu na Dorćolu od sada krasi mural posvećen prvoj srpskoj arhitektici Jelisaveti Načić. Autor je Andrej Josifovski Pijanista, a umetnički rad nastao je u sklopu projekta "Izuzetne žene Srbije".

С ОСМЕХОМ ГЛЕДА КА СРЦУ ДОРЋОЛА: Фасаду у Јевремовој 15 на Старом граду краси мурал посвећен Јелисавети Начић

Tanjug/B.Vatovec

Prestonicu sada krasi još jedno umetničko delo, a lik Jelisavete Načić pomno osmatra sa zgrade u Jevremovoj 15. Rešenje Pijaniste odabrano je na otvorenom konkursu za izradu murala izabranim ženama. Projekat "Izuzetne žene Srbije" sprovodi se u devet gradova, a brojne fasade krase likovi najznačajnijih dama iz 20. i 21. veka koje su svojim radom ostavile dubok trag u različitim oblastima.

Jelisaveta Načić koja je dobila diplomu Arhitektonskog fakulteta i prva je dama u našoj zemlji koja se školovala za ovu profesiju. Porodica nije odobravala Jelisavetin izbor, ali je ona ostala istrajna. Želja, trud i hrabrost krasili su ovu damu, koja je svoje želje stavila na prvo mesto i tako se upisala na listu najznačajnijih žena u našoj zemlji. Uspeh nije izostao, projektovala je prvu modernu školu OŠ "Kralj Petar Prvi", kompleks radničkih stanova u blizini Bajlonijeve pijace, Malo stepenište na Kalemegdanu, Crkvu Aleksandra Nevskog na Dorćolu...

Listu krasi deset dama

NA listi žena koje su se upisale na listu najznačajnijih su i Mitra Mitrović, Vera Crvenčanin Kulenović, Hafiza Demirović, Jelena Dimitrijević, Ljubica Marić, Jovanka Bončić Katerinić i Vera Nikolić. Oslikavanjem njihovih likova širom zemlje cilj je da ostanu upamćene po svojim dostignućima i inspirišu mlade da se bore za svoje želje.

U sklopu ovog projekta, od septembra Solunsku ulicu krasi lik prve romske pesnikinje Gine Rnjičić, a oslikala ga je umetnica Marija Šoln. Kako je tada rekao glavni gradski urbanista Marko Stojčić, ova dela pokazuju žensku snagu.

- Ideja je da se kroz ove radove prikaže i solidarnost, snažan i nepokolebljiv duh koji su vladali u borbi za emancipaciju žena i njihov ravnopravan položaj u društvu - rekao je Marko Stojčić.

Gina Ranjičić rođena je 1830. godine, kada je imala 12 godina doselila se u Beograd. O njoj je brinuo jedan jermenski trgovac koji joj je omogućio trogodišnje školovanje. Smatra se da je ona prva poznata romska pesnikinja, ali i pionirka romske lirike u našoj zemlji.

U martu prošle godine u Grockoj je oslikan i mural posvećen Branislavi Perović, prvoj ženi direktorki jednog od vodećih naučnih instituta u državi. Njen lik krasi zid OŠ "Ilija Garašanin".

Projekat "Izuzetne žene Srbije" inicirala je Ambasada Kraljevine Holandije kako bi povećala vidljivost žena i uticala na poboljšanje njihovog položaja u društvu. Do sada je osim u Beogradu oslikavanje murala u sklopu projekta sprovedeno i u Kragujevcu, Tutinu, Aleksincu, Kruševcu, Nišu.

Foto: Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)