POČELO PRIPITOMLJAVANJE "DIVLJIH" TAKSISTA: Reporteri "Novosti" sa operativnim timom za suzbijanje nelegalnih vožnji na aerodromu "Nikola Tesla"

Š.M.

29. 04. 2023. u 08:20

KOORDINIRANOM akcijom aerodromskog obezbeđenja, komunalne milicije, saobraćajne inspekcije i ministarstva unutrašnjih poslova juče je počela kontrola i suzbijanje divljih taksista na vazdušnoj luci "Nikola Tesla". Ova akcija protekla je zbog sve češćih napada "divljaka" na njihovu legalnu konkurenciju, a samo u poslednjih mesec dana bilo ih je pet, gde je dvoje vozača prošlo sa teškim telesnim povredama.

ПОЧЕЛО ПРИПИТОМЉАВАЊЕ ДИВЉИХ ТАКСИСТА: Репортери Новости са оперативним тимом за сузбијање нелегалних вожњи на аеродрому Никола Тесла

Foto: Zoran Jovanovic

Reporteri "Novosti" juče su se na aerodromu "Nikola Tesla" uverili da nelegalnih taksi prevoznika nema na izlaznom terminalu, odnosno lokaciji gde su se nalazili prethodnih meseci. Komunalna milicija i saobraćajci proveravaju svako sumnjivo vozilo, ali i kontrolišu sve prilaze vazdušnoj luci. Ukupno je angažovano šest komunalaca i dva šefa odseka i tri saobraćajna inspektora, ali i oko 15 ljudi iz MUP, interventne jedinice i PS Surčin.

Foto: Z.Jovanović

Stranac sa vaučerom ulazi u legalan taksi

- Činjenica je da nelegalni taksisti misle da će ova akcija biti kratkog daha i da će moći da se vrate krađi putnika, ali moraju da shvate da je odlučnost države da se problem reši ogroman - rekao je za naš list pomoćnik ministra za inspekcijski nadzor Ivan Divac, koga smo juče zatekli na aerodromu. - Vlada je naložila da Ministarstvo saobraćaja i MUP pristupi rešavanju problema i zbog toga je napravljen Operativni tim na čijem sam čelu. Zadatak je da pratimo postupanje svih službi koje koordinišu ovom akcijom. Ovde je bitna naležnost aerodromskog obezbeđenja, pošto su oni po zakonu ovlašćeni da štite prostor oko i ispred aerodroma. Ukoliko uoče nekoga da narušava red, mogu da ga legitimišu i upozore, narede da se skloni, ili u krajnoj nuždi primene sredstva prinude. Ukoliko imaju problem sa određenim licem, onda se uključuju pripadnici MUP i asistiraju. Osnovni problem je bio što obezbeđenje aerodroma nikada nije postupalo po pravilima i to će se promeniti, jer sad iza njih stoje dva ministarstva.

VAUČERI ZA ŠEST ZONA

PUTNICI koji slete na aerodrom "Nikola Tesla" do centra grada ili prigradskih opština mogu se odvesti preko vaučera, koji se izdaju na šalteru na izlasku iz dolaznog terminala. Vaučeri se sastoje iz šest zona, a najeftinija je do centra i košta 2300 dinara, dok je najskuplja do beogradskih opština Mladenovac i Obrenovac i košta 9800 dinara. Kako bi putnik preuzeo vaučer, potrebno je samo da pokaže destinaciju do koje putuje, pa će zaposleni ustanoviti u kojoj se zoni ona nalazi. Plaćanje se vrši direktno taksi prevozniku.

"Divlji" taksisti godinama su menjali svoje lokacije na aerodromu i delovali su kao dobor organizovana i udružena organizacija. Tako su vožnje do grada naplaćivali i do tri puta većoj ceni od regularne, a posebno su na tapetu bili stranci koji posete našu zemlju. Zbog toga je i koncesionar, francuski "Vansi", održao brojne sastanke sa predstavnicima gradske i republičke vlasti, gde je dogovoreno da se "divljaci" moraju pod hitno proterati.

Foto: Z.Jovanović

I dalje funkcioniše taksi info-štand

- Nelegalni taksisti su dobro organizovana banda, iako ih nije bilo mnogo - napominje Divac. - Takođe su bezobrazni, do toga da dolaze na kućne adrese i prete onima koji im se zamere. Ipak, zakoni se moraju poštovati. Meni nije problem da se indetifikujem sa ovim, a poruka svim divljim taksistima je da sam im ja adresa za sve što im nij jasno. Dok sam u Gradu obavljao posao načelnika komunalne milicije, pokušavali smo da rešimo problem, ali tada nije bilo ni snage, a ni autoriteta da poguramo obezbeđenje aerodroma da radi ovaj posao. Sada imam autoritet Vlade i ministara FGorana Vesića i Bratislav Gašića. Kada sve službe koordinišu i rade zajedno, onda sve lakše funkcioniše.

Ono što će biti najveći izazov za operativni tim jeste da se u narednih tri meseca održi pritisak na "divlje" taksiste, kako više ne bi posećivali aerodrom "Nikola Tesla". Takođe, posle završene rekonstrukcije biće uvedene brojne novine u sistem taksi prevoza putnika, koje će ići na ruku putnicima.

Foto: Z.Jovanović

Prazno Mesto gde su se okupljali "divlji" prevoznici

- Kada se za dva meseca privede kraju uređenje aerodroma, taksi stanica će se nalaziti odmah na izlazu sa terminala, pa će to putnicima mnogo olakšati funkcionisanje - napominje pomoćnik ministra. - Biće napravljen svojevrsan kanal u kom će se taksisti nalaziti i neće biti moguće da vozač ne primi stranku. Radiće se i na izmenama gradskih odluka i pravilnika, pa tako taksista koji ne bude imao aparat za plaćanje karticom neće raditi na aerodromu. Ono što ćemo takođe predložiti i insistrati na tome jeste da onima koje budemo hvatali u prekršaju zabranimo dolazak i rad na aerodrom. Dobili mso aerodrom po svetskim standardnima, tako moramo dobiti i sve službe.

Nelegalni taksi prevoznici se na aerodromu najlakše mogu prepoznati po tome što na svojim vozilima nemaju jasno istaknute registarske TH tablice. Takođe, na njihovim automobilima nigde nije jasno istaknuta licenca, što je obavezno po zakonu o prevozu putnika.

Foto: Z.Jovanović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (4)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)