PRIZNANJA "DESPOT STEFAN LAZAREVIĆ" IDU U RUKE MARIĆU, MIKECU, DR DAVIDOVIćU... Poznata imena dobitnika nagrada Grada Beograda

S.V.

12. 04. 2023. u 17:05

OBELEŽAVANjE manifestacije "Dani Beograda" počelo je juče, kada su na svečanoj sednici Skupštine Grada proglašeni laureati, dobitnici nagrade Grada Beograda - Despot Stefan Lazarević za prošlu godinu.

ПРИЗНАЊА ДЕСПОТ СТЕФАН ЛАЗАРЕВИЋ ИДУ У РУКЕ МАРИЋУ, МИКЕЦУ, ДР ДАВИДОВИћУ... Позната имена добитника награда Града Београда

Foto: D. Milovanović

Prema rečima predsednika gradskog parlamenta Nikole Nikodijevića, praznik "Dani Beograda" tradicionalno se obeležavaju od 16. do 19.aprila, a slogan ovogodišnje manifestacije je "Beograd u srcu". Nikodijević je podsetio da je ovaj praznik ustanovljen 2002.godine u znak sećanja na dva značajna datuma iz istorije naše prestonice.

- To su 16.april 878.godine, kada se u pisanim dokumentima prvi put pojavljuje slovensko ime Beograda - kazao je Nikodijević. - Drugi datum, koji proslavljamo u okviru "Dana Beograda" je dan predaje ključeva Grada knezu Mihailu Obrenoviću 19.aprila 1867.godine. Ove godine dvadeseti put dodeljujemo nagradu koja se od 2021. zove "Despot Stefan Lazarević". Odlikujemo najbolje među nama u 19 različitih oblasti.

Priznanje za književnost i prevodno stvaralaštvo biće dodeljeno Goranu Petroviću, za pozorišno stvaralašto glumcu Milanu Mariću, za film i radio - televiziju Nenadu Pavloviću, a za likovnu i primenjenu umetnost, vizuelne i proširene medije Aleksandru Deniću.

Laureat u oblasti muzike i muzičko - scenskog stvaralaštva

je Irena Dragović, u društvenim i humanističkim naukama akademik Dragan Simeunović, a u kategoriji prirodne i tehničke nauke Katarina Gašić, Nevena Zlatković i Nemanja Kuzmanović.

Za izuzetno delo koje predstavlja doprinos razvoju medicine u 2022. godini nagrada će biti dodeljena Radoju Čoloviću, a za rad ili rezultate izuzetne vrednosti pojedinca kojima je dao značajan doprinos razvoju i unapređenju medicine prof.dr Lazaru Davidoviću, dekanu Medicinskog fakulteta.

"Nagrada grada Beograda" za poljoprivredu pripala je porodičnom poljoprivrednom gazdinstvu Marka Nikolića iz Velike Ivanče u Mladenovcu, dok je nagrada za novinarstvo pripala Sanji Anđelković sa Studija B, a za obrazovanje akademiku Draganu Simeunoviću.

Nagrada za sport za 2022. godinu biće dodeljena je strelcu Damiru Mikecu, a za zaštitu životne sredine Živojinu Petroviću.

Za herojsko delo za prošlu godinu dobotnik nagrade je Marko Dragićević iz Obrenovca, a za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju Beograda Uroš Dojčinović.

Specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za Grad Beograd za 2022. godinu dobio je kustoski tim Muzeja savremene umetnosti u Beogradu - Miroslav Karić, Aleksandra Mirčić i Žaklina Ratković.

"Nagrada grada Beograda" za stvaralaštvo mladih u oblasti umetnosti za 2022. godinu pripala je Olgi Janković i Damjanu Jovičinu,

Nagradu grada Beograda "Svetislav Stojanović" za 2022. godinu dobio je Danilo Dakić kao pojedinac, i Vatrogasno-spasilački bataljon "Voždovac" u kategoriji nagrade za vatrogasnu jedinicu.

Svečana dodela nagrada dobitnicima biće održana 19.aprila u Starom dvoru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

OVO NIJE LETOVALIŠTE NEGO RAJ NA ZEMLJI! Odlično je za porodicu, a za decu je smeštaj gratis