OTVOREN BATIN LEGAT: Legendarni glumac Velimir Živojinović dobio svoj prostor u Jugoslovenskoj kinoteci

A. Z. K.

01. 03. 2023. u 11:44

U JUGOSLOVENSKOJ kinoteci sinoć je otvoren legat Bate Živojinovića i dve prateće izložbe, a na ovaj način obeleženo je i 90 godina od rođenja legendarnog jugoslovenskog i srpskog glumca. Legat velikana našeg glumišta pridružiće se stalnoj postavci u ovoj ustanovi.

ОТВОРЕН БАТИН ЛЕГАТ: Легендарни глумац Велимир Живојиновић добио свој простор у Југословенској кинотеци

Foto: I. Marinković

Jugoslovenska kinoteka sinić je bila prepuna, ovo samo još jednom pokazuje koliki je trag Bata ostavio. Posetioci su sa velikim interesovanjem gledali fotografije koje su pregled njegovog privatnog i profesionalnog života.

Među mnogobrojnim posetiocima bili su i ministri Ivica Dačić, Branko Ružić i Đorđe Milićević. Veliki broj Batinih kolega iz sveta filma došao je sinoć da se još jednom seti velikana srpskog glumišta,a među njima i glumci Eva Ras, Radoš Bajić, Gordan Kičić, reditelji Vuk Ršumović, Srdan Golubović...

Izložba je pripremana više od godinu dana, a kustoskinja Irina Kondić imala je pomoć Batinog sina Miljka i unuke Dine. Prema rečima Dine Živojinović, pripremanje izložbe započelo je kada su odlučili da se isele iz stana u kome su živeli Bata i supruga Lula.

- Tada smo shvatili koliko tu ima nagrada i fotografija, ličnih predmeta - rekla je Dina . - Ja ih nisam doživljavala kao istorijske, već su za mene bile dedine nagrade i uspomene. Kada smo počeli da se selimo i pakujemo stvari bila je to Pandorina kutija, u pozitivnom smislu, jer smo konstantno pronalazili nove nagrade, priznanja, fotografije. Složili smo se da je velika šteta da to ostane sakriveno i zatvoreno.

Direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić, rekao je da je Batin najveći kvalitet bila moć transformacije.

- Najpre je bio glumac u okviru partizanskog filma i igrao je heroja. Njegova pojava je postala simbol, koliko god se menjali zapleti i okolnosti ona nadilazi sve pojedinačne uloge i objedinjuje ih u jednu veliku ulogu celokupnog žanra - rekao je Pantelić.

Tokom naredne dve nedelje ulaz na stalnu postavku Jugoslovenske kinoteke biće slobodan za publiku. Posetioci će biti u prilici da vide dve postvke. Ljubitelji Batinog rada moći će da vide multimedijalnu izložbu pod nazivom "Filmska paleta", koja je smeštena u centralnom holu. Ovde su smešteni isečci mnogobrojnih filmova u kojima je Bata igrao, a tu su i tekstovi, fotografije i plakati. Samo neki od filmova koji su ovde našli svoje mesto su ostvarenja "Dr"(1962), "Tri" (1965), "Neprijatelj" (1965), Skupljači perja (1967), "Breza" (1967), "Valter brani Sarajevo" (1972), "Pas koji je voleo vozove" (1977), "Tren" (1978).

Druga izložba nosi naziv "Privatno i radno", a ovde su postavljene fotografije iz ličnog i profesionalnog života. Posetioci će biti u prilici da vide kako je izgledala Batina studentska knjižica, sliku sa venčanja, trenuci koje je provodio sa suprugom Lulom i decom. Osim toga tu su i fotografije koje ilustruju i njegov višedecenijski rad na filmu.

Kustoskinja izložbe Irina Kondić, rekla je da će novopristigli legat Bate Živojinovića biti pridružen legatima ostalih velikana sedme umetnosti u okviru stalne postavke u Jugoslovenskoj kinoteci. Osim nagrada koje krase nove vitrine legata, svoje mesto pronašli su i interesantni lični predmeti našeg slavnog glumca.

OTAC I SUPRUG

Batin sin Miljko Živojinović rekao je, za "Novosti", da su ove dve izložbe dobra prilika da se podsetimo i na one umetničke domete koje je dosegao tokom svoje bogate karijere.

- Fotografije iz porodične kolekcije jasno i direktno prikazuje one prizore iz porodičnog života koji možda nisu poznate javnosti, a koje govore o Bati kao suprugu i ocu - rekao je Miljko. - Zahvaljujem se direktoru kinoteke Jugoslavu Panteliću i kustosu izložbe Irini Kondić, kao i svim zaposlenima u Jugoslovenskoj kinoteci, koji su svojim elanom i dobrom energijom dali nemerljiv doprinos ovoj izložbi i događaju u celini da dosegne ovako visok nivo.

OMILjEN MEĐU PUBLIKOM

MNOGI smatraju da je Velimir Bata Živojinović jedan od najboljih glumaca u srpskoj kinematografiji. I danas je jedan od najpopularnijih glumaca. Tokom duge karijere odigrao je oko 350 filmskih uloga u različitim žanrovima. Osim toga sarađivao je i sa najznačajnijim rediteljima. Sa Titom je bio na "ti", krao mu je cigarete i upaljače, a njegov dar, ličnost i šarm prešli su u mit još za vreme njegovog života.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri