STANICA GOTOVA KRAJEM MARTA: Izgradnja punjača za nove autobuse na komprimovani gas ide po planu

Š. M.

09. 02. 2023. u 09:50

IZGRADNjA gasne stanice na Karaburmi, na kojoj će se ubuduće puniti 100 autobusa na gas nabavljenih u novembru prošle godine teče planiranom dinamikom, a posao će biti završen do 31. marta ove godine. Koncesija sa privatnikom potpisana je na 15 godina.

СТАНИЦА  ГОТОВА КРАЈЕМ  МАРТА: Изградња пуњача за нове аутобусе на компримовани гас иде по плану

Foto Google map

Kako su "Novosti" već pisale, posao uređenja prostora na Karabumi dobila je pančevačka firma Bedem Energy Solution d.o.o., a početno ulaganje biće 3,5 miliona evra.

- Odlukom Skupštine grada od iz 2021. godine usvojen je projekat o javno-privatnom partnerstvu za izgradnju stanice komprimovanog prirodnog gasa (KPG) - kažu za "Novosti" u GSP.

- Tada su definisani uslovi, a 2022. godine sklopljen je ugovor, kojim je predviđeno da Stanica KPG bude završena do kraja marta 2023. godine. Radovi su u toku i prate ugovorom predviđenu dinamiku. Koncesija važi za period od15 godina od potpisivanja Zapisnika o puštanju u rad Stanice KPG.

Ugovor obuhvata izgradnju priključnog gasovoda na lokaciji, stanice komprimovanog prirodnog gasa ("Stanica KPG ") sa svim pratećim instalacijama, priključcima i opremom, nabavku i ugradnju opreme za snabdevanje i distribuciju KPG, snabdevanje KPG i njegova distribucija za potrebe pogonskog goriva vozila Javnog tela koja učestvuju u gradskom prevozu putnika.

I vozila na gas su u sistemu javnog prevoza, Foto Beoinfo

Stanica komprimovanog prirodnog gasa u garaži na uglu Višnjičke i Mirijevskog bulevara biće prva ovakva u prestonici. Naknada pružene usluge koju će GSP da plaća partneru iz Pančeva sastoji se iz fiksne naknade koju čine cena za isporučenu minimalnu količinu i garantovani iznos koje je gradsko preduzeće dužno da izmiruje privatniku do prestanka ugovora.

- Fiksna naknada obračunava se po početnoj ceni od 84,2 dinara po kilogramu bez PDV - piše u dokumentaciji.

- Minimalna dnevna količina koju je privatnik dužan da obezbedi, a GSP da potroši u periodu od godinu dana je 6.000 kilograma dnevno za 100 autobusa. Takođe, Bedem Energy Solution izdvajaće godišnje 36.000 evra za pravo korišćenja stanice.

Osim za potrebe javnog prevoza, na ovom mestu gas će moći da se toči i u privatne automobile, taksije, kamione, distributivna vozila. Punionica za autobuse imaće tri točeća automata, a javna dva. Biće ugrađen softverski program, kako bi se moglo evidentirati i pratiti isporučivanje komprimovanog prirodnog gasa po svakom punjenju.

NOVIH 100 AUTOBUSA

GRAD Beograd nabavio je od turske firme VMC 100 zglobnih autobusa na prirodni gas u novembru prošle godine, a saobraćaju na najfrekventnijim linijama u prestonici. Plan Grada je da do kraja 2030. godine na ulicama ne bude vozila koja koriste dizel.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina