DNEVNO DOBIJU 50 DO 80 POZIVA: U centralnim gradskim opštinama smrt u kući konstatuje 10 mrtvozornika

A. Z. K.

14. 01. 2023. u 11:11

U PRESTONICI najviše građana premine tokom januara i februara, a kada neko umre u kući ili staračkom domu, neophodno je da smrt potvrde mrtvozornici, tačnije lekari sudske medicine.

ДНЕВНО ДОБИЈУ 50 ДО 80 ПОЗИВА: У централним градским општинама смрт у кући констатује 10 мртвозорника

Foto V. Ćirić

Tokom prva dva meseca u godini ova služba dnevno primi od 50 do 80 poziva, dok tokom ostatka godine dnevno imaju 40 do 50 prijava smrti.

Sedište ove službe od 1955. godine nalazi se u sklopu doma zdravlja "Dr Milutin Ivković" na Paliluli. Ovaj posao trenutno radi deset lekara 24 sata dnevno i pokrivaju centralne gradske opštine, dok obodne imaju svoje lekare koji izlaze na teren kako bi konstatovali smrt i izdali potvrdu o tome.

- Imamo deset lekara, pet vozača i dva vozila, koji su zaduženi za centralni deo grada. Mislim da imamo dovoljan broj ljudi u ovoj službi - kaže za "Novosti" direktor DZ "Dr Milutin Ivković" na Paliluli Aleksandar Stojanović. - Međutim, svaki dan je drugačiji. Kolege nekad dobiju više poziva nekada manje i od toga zavisi koliko će neko sačekati da mrtvozornici izađu na teren. Sada je taj period godine kada lekari dobijaju više poziva i kada se beleži veća smrtnost.

Tokom prva dva meseca prošle godine u Beogradu je bilo više od 2.500 preminulih, dok je tokom ostalih deset meseci bilo oko 1.000 manje.

Uprkos činjenicama, Beograđani se ponekad žale da "predugo" čekaju dolazak lekara sudske medicine. Njih u jednoj smeni radi dvoje i pravila nalažu da je od trenutka poziva neophodno da sačekaju dva sata pre nego što konstatuju da je čovek preminuo.

DOLAZAK

DOLAZAK mrtvozornika neiphodan je kada neko premine u kući ili u staračkom domu. Bez ove vrste potvrde lekara bližnji ne mogu da pokrenu proces sahranjivanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024