ZIDOVI CRNI, A STVARI PO HODNICIMA: Posle požara na Ceraku, koji je odneo jedan život, u zgradi - muk

J. G. P.

29. 11. 2022. u 09:30

DAN nakon požara u čukaričkom naselju Cerak, u kom je nastradala sedamdesetogodišnja žena, miris dima i paljevine i dalje se širi hodnicima zgrade.

ЗИДОВИ ЦРНИ, А СТВАРИ ПО ХОДНИЦИМА: После пожара на Цераку, који је однео један живот, у згради - мук

Zgrada u Ulici breza, Foto Z. Jovanović

Vatrena stihija progutala je čitav stan na drugom spratu stambene jedinice u Ulici breza 3. Povređenih nije bilo, kao ni drugih oštećenih stanova.

Pocrneli zidovi, polupani prozori i roletne, utučene komšije koje pružaju podršku porodici nesrećne žene, prizor je koji su reporteri "Novosti" juče zatekli ispred solitera. Bili su nemi da bilo šta kažu.

- Spavao sam u drugoj sobi kada je buknuo plamen. Pretpostavljam da je supruga zadremala sa cigarom i zapalila krevet, pokušao sam da je spasem, nisam uspeo - sa knedlom u grlu kratko je rekao suprug nesrećne žene.

Kako nam je objasnio predsednik GO Čukarica Srđan Kolarić, kada su u pitanju ovakvi nesrećni događaji građani imaju pravo da na osnovu izveštaja vatrogasaca podnosu zahtev za pomoć.

- Opština je u mogućnosti da pomogne sa 40.000 dinara kako bi se porodica snašla za prvo vreme. Apelujemo na građane da osiguraju svoje nekretnine jer je to najbolja opcija u slučaju ovako nemilih događaja - kaže Kolarić.

Miloš Majstorović, Foto M. Anđela

Povodom požara u Ulici breza 3 Miloš Majstorović, komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd, rekao je da je u 95 odsto slučajeva uzrok požara ljudski faktor. Iz tog razloga je Sektor za vanredne situacije MUP pokrenuo kampanju "Sačuvajmo se od požara".

- Elementarne nepogode čine tih preostalih pet odsto. Ljudi pogrešno rukuju električnim uređajima, a moramo povećati svest o načinu kako se odnosimo prema požaru kroz preventivno delovanje. Period je grejne sezone, siguran sam da imamo dimnjake koji nisu očišćeni i koji se vrlo lako mogu zapaliti. Hajde da delujemo preventivno i da ih očistimo - apelovao je Majstorović.

Foto Z. Jovanović

Vatra u Ulici breza 3 planula je u nedelju, u 5.45 u stanu na drugom spratu, u domu bračnog para Milošević. Požar je gasio 21 vatrogasac sa pet vozila.

SAVET: ISKLjUČITE STRUJU!

KOMADANT Majstorović je tokom gostovanja istakao da će Sektor za vanredne situacije pokušati u narednom periodu da edukuje građane kako da deluju preventivno. Ipak, ukoliko dođe do požara, kako kaže, treba proceniti da li postoji mogućnost da stanar sam ugasi plamen, a da ne ugrozi svoju i tuđu bezbednost.

- Zatvorite sva vrata, ako možete isključite struju i paralelno sa tim pozovite 193 - rekao je Majstorović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

BEZ KVALITETA, NEMA NI PLASMANA: Nekada su se poljoprivrednici oslanjali na mobu i komšije, a danas na znanje, tehnologiju i inovativnost