POSTROJENJE U VINČI NA TESTIRANJU: U završnoj fazi i moderan sistem na deponijski gas

A. Vojinović

28. 11. 2022. u 09:45

RADOVI na izgradnji energane na otpad u Vinči privode se kraju, faza hladnih proba se završava, a deo toplih proba je urađen.

ПОСТРОЈЕЊЕ У ВИНЧИ НА ТЕСТИРАЊУ: У завршној фази и модеран систем на депонијски гас

Foto Z. Jovanović

Krajem ove godine, najkasnije početkom sledeće očekuje se da počne testiranje sa sagorevanjem komunalnog otpada. Ovo je juče rekao direktor preduzeća "Beočista energija" Vladimir Milovanović, koji je istakao da će se u ovoj elektrani ubuduće proizvoditi 30,24 megavata električne i 56,5 megavata toplotne energije.

Prema Milovanovićevim rečima, trenutno je u završnoj fazi i kogenerativno postrojenje na deponijski gas, gde će se proizvoditi tri megavata električne i 1,8 megavata toplotne energije.

- To postrojenje će biti testirano upotrebom prirodnog gasa jer nije bilo moguće da se sistem za prikupljanje deponijskog gasa i čitava ta postrojenja urade do sada, tako da je to planirano u narednom periodu, ali će samo postrojenje biti završeno i spremno za rad kad god da mi posle dovedemo deponijski gas. Energija koja će se proizvoditi ovde dovoljna je da u Beogradu zagreje 10 odsto domaćinstava i obezbedi struju za oko pet odsto domaćinstava.

Iako je ovo postrojenje trebalo da bude pušteno u rad tokom novembra, taj rok je pomeren jer je francuska firma sa kojom je bio potpisan ugovor za izgradnju te elektrane bankrotirala 24. januara ove godine.

- Morali smo da se suočimo sa time, ali smo se vrlo brzo reorganizovali i preuzeli na sebe da, ne samo kao investitor, već i kao glavni izvođač radova završimo tu elektranu, što uspevamo sa relativno malim produženjem roka koji će se desiti zbog te okolnosti - rekao je Milovanović. - Ta francuska firma paralelno je radila nekoliko projekata, a ovaj u Vinči je jedini koji je posle njihovog bankrotstva nastavljen i doveden u završnu fazu. Doveli smo veliki broj stručnjaka da bismo to mogli da uradimo. Preuzeli smo i neke ljude iz te firme, tako da nas od uspešnog završetka ovog veoma značajnog projekta deli samo nekoliko meseci.

Deponija Vinča / Foto P. Milošević

Podsetio je da je početkom avgusta prošle godine puštena u rad nova sanitarna deponija i svi prateći sadržaji vezani za njeno funkcionisanje, kao i da su završeni radovi na postrojenju za tretman procednih voda, ali da se zbog složenijeg postupka testiranja njeno finalno puštanje u rad očekuje u narednih nekoliko meseci:

- Iako ona već sada radi, neka fina podešavanja treba da se odrade u nekoliko narednih meseci.

Komunalni otpad u Vinči će se koristiti umesto sve skupljih fosilnih goriva u proizvodnji energije, što će doprineti i značajnom smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte. Kad ovo postrojenje bude pušteno u rad, otpad će prvi put biti korišćen kao resurs u proizvodnji energije u Republici Srbiji. Na grejanje na otpad moći će da računaju građani iz oko 25.400 stanova, koji su priključeni na toplanu "Konjarnik".

ZLATNI STANDARD SERTIFIKAT

PROJEKAT javno-privatnog partnerstva u oblasti upravljanja otpadom u Beogradu nedavno je dobio Gold standard sertifikat - najviši svetski standard kvaliteta kojim se potvrđuje da realizacijom projekta dolazi do smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte.

- Tim sertifikatom se potvrđuje da ćemo ostvariti poboljšanja koja su ekvivalentna uštedi 210.000 tona ekvivalentnog ugljen-dioksida ili sadnji oko 1.800.000 stabala na godišnjem nivou u Beogradu. Takvi su efekti ovog projekta - istakao je Milovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere