MANJE NASRTAJA NA ŠOFERE ALI SU BRUTALNI: Vozači GSP bili su meta 43 napad ove godine

Š. M.

21. 11. 2022. u 12:11

VOZAČI javnog gradskog prevoza sve su češće na meti nervoznih građana, što je bio slučaj i pre tri dana na Slaviji, a samo u toku ove godine evidentirana su 43 napada na šofere GSP!

МАЊЕ НАСРТАЈА НА ШОФЕРЕ АЛИ СУ БРУТАЛНИ:  Возачи ГСП били су мета 43 напад ове године

Foto Z. Jovanović

Tokom prethodne godine bilo ih je 71, a iako statistika pokazuje da je nasilje ove vrste u opadanju, napadi su ipak sve brutalniji i sa težim posledicama.

Građane je uznemirila vest da je u sredu posle podne u Bulevaru oslobođenja, blizu Slavije, napadnut vozač gradskog prevoza. On je zadobio nekoliko udaraca pesnicom u glavu, pa je prevezen na VMA na dalje zbrinjavanje. Napadači u svojim nasrtajima na šofere koriste sve brutalnije metode, pa se neretko kod njih može zateći i nož ili drugo hladno oružje.

Policija je evidentirala devet počinica napada na radnike GSP, Foto D. Milovanović

- Od januara do sada evidentirana su 43 napada na vozače JKP GSP "Beograd" - rekli su "Novostima" u Sekretarijatu za javni prevoz. - Od tog broja samo je devet počinioca evidentirano, jer većina napadača pobegne pre nego što dođe policija. Vozači su napadani i udarani pesnicama, palicama, čak i razbijenom staklenom flašom. Teško je i zamisliti razloge zbog kojih bilo ko uzima pravo da ih, kako fizički, tako i verbalno napada na radnom mestu dok obavljaju težak i veoma odgovoran posao.

Pored napada na same vozače, tokom ove godine daleko su brojniji nasrtaji na vozila GSP, a od januara već ih je bilo 69. Vozila tada moraju na popravku, zbog čega najviše trpe sami putnici.

- Osim vozača, vozila GSP i sami putnici su izloženi raznim napadima i oblicima maltretiranja - kažu u Sekretarijatu.

- Proteklih godina pored verbalnih napada, zabeležena su i seksualna uznemiravanja putnika, a pre dve godine jenepoznato lice ubacilo suzavac u autobus pun putnika. Svi ovi napadi ugrožavaju ne samo bezbednost putnika i vozača u vozilu, već i celokupnu bezbednost u saobraćaju. Oštećenja i demoliranja vozila uzrokuju i veliku materijalnu štetu, a treba imati u vidu da to plaćaju svi građani.

Na meti vandala, pored vozača GSP, su i šoferi privatih prevoznika, ali i minibus vozila. Posebno se pamti slučaj iz 1. avgusta ove godine, kada su se za nepuna dva sata dogodila dva napada na vozače. Nasrtaji su se odigrali u Ulici Vladimira Popovića na liniji 35, kao i na okretnici u Ulici Darinke Radović u Železniku.

POTEZANjE NOŽA

U jutarnjim časovima u Višnjičkoj ulici, 26. oktobra, S. P.(28) nakon verbalne rasprave nožem je napao vozača autobusa D. K.

On je na saslušanju u Višem tužilaštvu istakao da se samo branio od šofera, koji ga je pre toga nekoliko puta udario vratima automobila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)