STANIČNA ZGRADA ZA GODINU DANA: Lepo vreme pogoduje radovima na ploči iznad železničke stanice Prokop

Š. M.

18. 11. 2022. u 09:11

RADOVI na izgradnji nove stanične zgrade u železničkoj stanici "Beograd centar", poznatom Prokopu, napreduju planiranom dinamikom, a na gradilištu je svakodnevno angažovano oko sedamdesetak radnika.

СТАНИЧНА ЗГРАДА ЗА ГОДИНУ ДАНА: Лепо време погодује радовима на плочи изнад железничке станице Прокоп

Foto "Infrastruktura železnice Srbije"

Zidanje iznad kote 105 je počelo u avgustu ove godine, a plan je da objekat površine 5.600 kvadrata bude završen do kraja 2023.

Lepo vreme značajno je ubrzalo predviđene radove, a majstori trenutno šaluju zidove buduće zgrade za prijem i otpremanje putnika. Broj radnika biće povećavan kako se radovi budu intenzivirali i dodatno napredovali. Novi objekat projektovan je iznad deset koloseka i šest perona, a planirano je da se formiraju potrebni stanični i komercijalni kapaciteti i sadržaji, što će zadovoljiti sve standarde u putničkom železničkom saobraćaju.

Nakon izgradnje, peronski deo biće povezan sa staničnom zgradom, pošto će se uraditi liftovi, eskalatori i konvejeri. Putnici će, takođe, dobiti nove čekaonice, blagajne i druge sadržaje neophodne za funkcionisanje putničkog saobraćaja. I deo železničkog osoblja u novoj staničnoj zgradi dobiće savremene i funkcionalne uslove za rad. Izgradnju stanične zgrade finansira partner železnica u ovom projektu, kompanija Railway City.

Foto "Infrastruktura železnice Srbije"

Početku izgradnje nove stanične zgrade prethodio je završetak radova na ploči stanice, koti 105, a proširena i promenjena betonska konstrukcija je površine od skoro 50.000 kvadratnih metara. Uporedo s tim, urađena je projektna dokumentacija za izgradnju stanične zgrade, za šta je saglasnost dala "Infrastruktura železnice Srbije", čime je potvrdila da buduća stanična zgrada ispunjava sve potrebe redovnog, bezbednog i nesmetanog rada i funkcionisanja.

Rok za završetak radova na izgradnji nove stanične zgrade je 15 meseci, što znači da bi novi objekat u Prokopu trebalo da bude završen krajem 2023. Očekuje se da će celokupni radovi u Prokopu, koji podrazumevaju i uređenje prvog i drugog koloseka i pristupnih saobraćajnica sa auto-puta, biti završeni do kraja 2024. godine.

Foto "Infrastruktura železnice Srbije"

Početak radova ispod dela ploče na kom se nalazi prvi i drugi kolosek očekuje se sredinom sledeće godine i planirano je da oni traju godinu i po dana. Dosadašnji, kao i budući radovi izvode se prema tehničkoj dokumentaciji koju je izradio Saobraćajni institut CIP.

GLAVNA OD 2017. GODINE

STANICA "Beograd centar" počela je da se gradi pre više od pola veka, a glavno železničko čvorište postala je 10. decembra 2017. godine, kada su do Savskog trga tada vozila samo tri para vozova između Beograda i Novog Sada i međunarodni putnički saobraćaj. Stanica u centru grada potpuno je zatvorena zbog izgradnje Savskog trga i spomenika Stefanu Nemanji, pa su i ovi polasci prešli u Prokop.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima