BUDUĆNOST STIŽE U BEOGRAD: Metro će ići i do Orlovače (MAPA)

Š. M.

09. 11. 2022. u 09:00

SEKRETARIJAT za urbanizam i građevinske poslove oglasio je Javni uvid u Nacrt plana generalne regulacije šinskih sistema u prestonici, sa fokusom na detaljnoj razradi druge faze prve linije metro sistema.

БУДУЋНОСТ СТИЖЕ У БЕОГРАД: Метро ће ићи и до Орловаче (МАПА)

Foto: Instagram

Na grafici koja prikazuje planirane tri linije, u ovom, ali i planu koji je prošlog decembra objavljen u "Službenom glasniku", ucrtan je i krak koji vodi do groblja "Orlovača".

Ipak, iz dokumenta koji je izradio Urbanistički zavod Beograda vidi se da je broj stanica za Liniju 1 ostao 21, s tim da je umesto Višnjičke ucrtana stanica Karaburma. Stanice na dodatnom kraku ka Orlovači nisu nabrojane u planu, ali se sa grafike vidi da ih je sedam. To su Ace Joksimovića, Jablanička, Institut, Vidikovac, Labudovo brdo, Petlovo brdo i Orlovača.

Ilustracija V. N.

Takođe, pošto je povećana planirana dubina metroa, deonica od stanice Bele vode pa sve do Mirijeva, u dužini od 16,7 km biće u dubokom tunelu, pošto je prema prethodnom rešenju tu bio planiran otvoreni iskop. Deo trase od stanice Makiš do stanice Bele vode planira se i dalje u otvorenom iskopu u dužini od oko 2,15 kilometra. Ista je ostala i stavka da se vođenje kraka prve metro linije u dužini od oko 7,2 km, od Banovog brda ka Groblju Orlovača i planiranom depou JGP Vrbin potok, planira podzemno. Novina je i da je u Mirijevu planirana gradnja prostora za garažiranje, odnosno održavanje voznih garnitura, a planirano je smeštanje do četiri garniture sa četiri vagona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)