SPOLJA "GLADAC" A UNUTRA - SMETLIŠTE: Plato kod bivšeg DZ Labudovo brdo uređen, ali je objekat devastiran

A. VOJINOVIĆ

08. 11. 2022. u 10:25

BIVŠA zgrada ogranka Doma zdravlja Rakovica u Ulici 11. krajiške divizije na Petlovom brdu nikako da dočeka obnovu!

СПОЉА ГЛАДАЦ А УНУТРА - СМЕТЛИШТЕ: Плато код бившег ДЗ Лабудово брдо уређен, али је објекат девастиран

Foto Privatna arhiva

Objekat nekadašnje ambulante godinama je devastiran, pun najrazličitijeg smeća i okrunjenih delova prostorija pored kojeg stanovnici ovog rakovičkog naselja prolaze svakodnevno. Iako je Grad Beograd za obnovu ovog dela izdvojio 26 miliona dinara i predao ih GO Rakovica da konačno uredi ovaj potez, do sada su radnici jedino obnovili plato, dok zgrada nastavlja da propada i ruži ovaj deo grada.

Kako su, za "Novosti", rekli u opštini Rakovica, u prvoj fazi bila je predviđena samo rekonstrukcija platoa kod nekadašnjeg Doma zdravlja Labudovo brdo.

- Ti radovi su u međuvremenu završeni, a finansirao ih je Grad Beograd - ističu u ovoj opštini.

- Poslovi na platou bili su neophodni kako bi se stvorili uslovi da u kasnijoj fazi budu uređene i prostorije u kojima se do 2017. godine nalazio Dom zdravlja, a koje su danas zapuštene. Zasad je urađeno konceptualno rešenje novog izgleda prostorija nekadašnje zdravstvene ustanove, za čiju izradu je novac izdvojila opština Rakovica.

Foto Privatna arhiva

Iz ove opštine ističu da će se truditi da u saradnji sa Gradom Beogradom obezbede novac kako bi se u narednoj fazi ove prostorije preuredile za potrebe građana. Međutim, stanovnici ovog rakovičkog naselja revoltirani su jer rekonstrukcija ovog objekta kaska godinama.

- Svakim danom sve je gore! - pričaju nam žitelji Petlovog brda.

- Često prolazim ovuda i dođe mi da okrenem glavu od rugla koje se nalazi u mom naselju.

I tako stoji godinama, ne mogu da ga srede. Ovuda se kreću deca i školarci jer se u blizini nalaze vrtić i škola. Strahujemo da će jednog dana neko dete da nam se povredi, jer ima mnogo rasutog stakla...

Prostorije zgrade u lošem stanju, Foto. Privatna arhiva

Otkad je 2017. godine nekadašnji dom zdravlja ispražnjen iz ovih prostorija zbog novoizgrađene zdravstvene ustanove Labudovo brdo u Oplenačkoj ulici, građani su slali zahteve opštini Rakovica da se ovaj prostor uredi. Lokacija je postala pravo ruglo puno smeća i nebezbedna za prolaznike i žitelje iz kraja.

A i kada je ambulanta pre iseljenja radila punim kapacitetom situacija je bila loša.

Zamišljeno kao privremeno rešenje za lečenje, sklonište je bilo adaptirano u zdravstvenu ustanovu. Oko 40.000 žitelja Vidikovca, Petlovog brda i Kijeva bilo je očajno zbog uslova, a izgradnju nove zgrade dočekali su posle četiri decenije.

USLUŽNI CENTAR, KLUB PENZIONERA...

KAKO su nam početkom ove godine rekli u GO Rakovica, na mestu bivše ambulante planirano je da bude smešten opštinski uslužni centar, kao i prostorije drugih javnih institucija, klub penzionera. Osim toga, ovde bi bili postavljeni i komercijalni sadržaji, koji su građanima najpotrebniji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave