OBNOVA ZAPUŠTENE KRALJEVE ČESME PO NACRTU KRASNOVA: U Lisičijem potoku održan komemorativni skup i pomen žrtvama komunizma

A. VOJINOVIĆ

06. 11. 2022. u 09:00

GRAD će u saradnji sa nadležnim institucijama i preduzećima obnoviti devastiranu "Kraljevu česmu" u Lisičijem potoku. Ovo je juče poručio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić na komemorativnom skupu i pomenu nevinim žrtvama komunističkog režima u Beogradu.

ОБНОВА ЗАПУШТЕНЕ КРАЉЕВЕ ЧЕСМЕ ПО  НАЦРТУ КРАСНОВА: У Лисичијем потоку одржан комеморативни скуп и помен жртвама комунизма

Komemorativni skup u Lisičijem potoku, Foto Beoinfo

Prema rečima prvog čoveka prestonice, ideja je da se obavi restauracija prema originalnom izgledu i nacrtu koji je radio tim arhitekte Nikolaja Krasnova, kao i da se obnovi čitav spomen-park u sklopu kojeg bi se podigao i prvi spomenik brojnim žrtvama streljanim bez suda na ovoj lokaciji krajem 1944. godine.

Gradonačelnik Šapić je najavio da će se za početak sanirati i restaurirati česma koja je, kako je istakao, posvećena jednoj od najvažnijih istorijskih ličnosti srpskog naroda, kralju Aleksandru.

- Zavod za zaštitu spomenika će uraditi detaljan projekat sanacije, nakon čega ćemo čitav ovaj park urediti jer on treba da bude spomen-obeležje žrtvama komunističkog, boljševičkog režima - kazao je Šapić.

- Neke stvari moramo da ostavimo iza sebe, ali ne smemo da ih zaboravimo. Dajem vam javno obećanje da će Grad Beograd ovaj projekat završili zarad nacionalnog jedinstva, zarad toga da kao Srbi jedni druge štitimo i da bismo čuvali sećanja za buduća vremena.

Gradonačelnik Šapić i prestolonaslednik Aleksandar, Foto Beoinfo

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević podsetio je da je na ovom mestu stradalo više hiljada ljudi, zbog drugačijeg i slobodnog mišljenja, što je van granica razuma.

- Proglašeni su krivima bez suda, bez opcije da se brane. Zato svi treba da se setimo njihovog nevinog stradanja i da uputimo jasnu poruku da ovi zločini nisu i nikada neće biti zaboravljeni. Oni koji su stradali nisu imali pravdu, ali zaslužuju da imaju sećanje - naglasio je Aleksandar Karađorđević.

Grupa građana, intelektualaca, Udruženje žrtava komunističkog režima i Udruženje "U ime naroda za slobodnu Srbiju", uz podršku još nekoliko udruženja i pokreta, već pet godina složno rade na realizaciji ove ideje. Inicijativni odbor, koji je pokrenuo akciju, čine akademici Dušan Kovačević i Matija Bećković, Jelisaveta Karađorđević, profesor Leon Kojen, Savo Jović, protojerej-stavrofor Slobodan Đurić, predsednik Udruženja žrtava komunističkog režima, Ljiljana Pekić, fondacija "Borislav Pekić", istoričari Milan St. Protić, Srđan Cvetković, Kosta Nikolić...

REŽIM DONEO NESREĆU

- OVO mesto je važno kako bismo ukazali na to da je boljševički, komunistički režim srpskom narodu i srpskoj državi doneo samo čemer, jad i nesreću - rekao je Šapić.

- Nekima je napravio platformu da dobiju svoje države, nekima je stvorio čak i nacije, nama ne vidim da je dobra doneo. Zbog nacionalnog pomirenja važno je da pravimo jasnu razliku između tog režima i naših sestara i braće koji su se borili protiv nacista i fašista u narodnooslobodilačkom pokretu jednako kao i borci Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)