GRAĐEVINSKI OTPAD ZATRPAO I NOVI TRG: Osim kažnjavanja važno i obezbediti mesta za smeštanje ostataka

A. Vojinović

15. 10. 2022. u 09:33

NATALOŽENI šut iza zdanja bivše Glavne železničke stanice u srcu grada ponovo je otvorio pitanje bespravnog odlaganja građevinskog otpada u prestonici!

ГРАЂЕВИНСКИ ОТПАД ЗАТРПАО И НОВИ ТРГ: Осим кажњавања важно и обезбедити места за смештање остатака

Foto Z. Jovanović

Deponije koje niču po celom gradu odavno su jedna od glavnih briga kojima gradske i republičke institucije nikako da stanu na kraj. Iako mnogobrojne firme imaju ugovore sa odlagalištem u Vinči, gde trenutno jedino smeju da odlažu građevinski otpad, u većini su, ipak, oni bahatiji investitori koji otpatke zemlje, pesak i šut odlažu gde im je najlakše - pored puta, u naselju, pa i u samom centru glavnog grada.

Da nije reč o malom problemu glavnog grada saglasan je i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, koji je odgovarajući na pitanja novinara na poslednjoj sednici Skupštine rekao da će se Grad zajedno sa Ministarstvom zaštite životne sredine kada se bude formirala nova Vlada videti šta po ovom pitanju mogu da urade u narednom periodu.

- Moramo da imamo ljude na terenu koje će da ukazuju i pišu kazne, kontrolišu građevinske firme, ali s druge strane, i njima treba da omogućimo gde će taj isti šut da odlažu - rekao je Šapić. - Najvažnije je da pravila budu ista za sve. Moraćemo da vidimo i sa Vinčom kolike količine otpada oni mogu da prime jer nam nije cilj da zaustavimo građevinsku industriju. Na Bara Revi je trebalo da bude napravljena nova deponija, ali su radovi zaustavljeni. Kad sam gledao na mapi i ja sam pomislio, čekajte, ljudi, što na 50 metara od prirodnog dobra. Ali da smo je tu napravili, a ne kažem da je tamo trebalo da bude, sada bi daleko lakše bilo odlaganje otpada jer su ostale deponije zatvorene. Došlo se do količina koje nemaju gde da se odlažu.

Foto Z. Jovanović

A dok se nadležni ne budu prionuli na posao i ozbiljnije se pozabave ovim gorućim problemom u prestonici je nikla još jedna deponija, i to ne na periferiji gde ih ima najviše. Kao što smo izvestili, ogromne količine šuta nataložile su se iza zgrade budućeg Istorijskog muzeja, i to građanima pred nosom! Iako nije poznato radnici kojih firmi su ovde razbaškarili otpad u praksi se pokazalo da kada se na jednom mestu stvori deponija brzo se ona uveća jer se "pridruže" i obližnji nesavesni investitori, ali i građani koji ovde olako bace komunalni otpad.

Kao neke od rešenja nadležni su do sada pominjali da se moraju uvesti znatno veće kazne za bahate vlasnike firmi i pojedince, kao i da se zakonskim bolje regulišu upravljanje ovom vrstom otpada. Osim toga, Sekretarijat za zaštitu životne sredine Akcionim planom za period 2022-2030. prevideo je da se pored Vinče obezbedi još jedna lokacija za stacionirano postrojenje koja će pokriti opštine Novi Beograd, Zemun i Surčin.

MOBILNO POSTROJENjE

GRADSKI sekretarijat za zaštitu životne sredine akcionim planom predvideo je i da bi moglo da se izradi i mobilno postrojenje za tretman građevinskog otpada koje će biti privremeno postavljeno na lokacijama gde će obavljati plansko nasipanje:

- Čim bi se završilo nasipanje na jednoj lokaciji, mobilno postrojenje će se premeštati na novo mesto. Predviđene su Umka, Straževica, Jakovo... - rekli su nam nedavno u ovom sekretarijatu.

BONUS VIDEO - ROĐENDANSKO IZDANjE NOVOSTI: U nedelju, 16. oktobra

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!