LIFT U ŠKOLI PROMENIO BI MOJ ŽIVOT: Dirljiv govor učenika Grafičko-medijske škole

A. VOJINOVIĆ

14. 07. 2022. u 13:00

VELIKA mi je čast što sam ovde i želim da zahvalim Sportskom savezu "Olimp" i svima vama koji ste uspeli da omogućite maraton.

ЛИФТ У ШКОЛИ ПРОМЕНИО БИ  МОЈ ЖИВОТ: Дирљив говор ученика Графичко-медијске школе

Foto M. Anđela

Prvi put sam učestvovao i zaista sam uživao, bilo je neverovatno iskustvo, a nadam se da ću moći da dođem i narednih godina. Hteo bih ovom prilikom da kažem još nešto, jer gde ima slavlja ima, nažalost, i loših stvari. Idem u Srednju grafičku školu na Novom Beogradu i koliko god se dobro snalazio tamo, postoje neke stvari koje me sputavaju. Kao invalid nemam lift koji bi mi olakšao kretanje. Voleo bih kada bi to moglo nekako da se reši kako bih mogao da nastavim školovanje i živim dalje srećan život.....

Ovim rečima Ilija Urošević, učenik Grafičko-medijske škole, koji je u junu završio treću godinu, obratio se prisutnima u utorak na svečanosti u Starom dvoru povodom uručenja priznanja posebnim trkačima na Beogradskom maratonu. Njegov govor, iako nije bio planiran, izazvao je ovacije, ali i priznanje okupljenih na hrabrosti da u Skupštini grada Beograda, pred njenim čelnicima, zatraži pomoć.

Kako je za "Novosti" juče rekao direktor Grafičko-medijske škole Miloš Bukumira, ova škola ima rampu, čije postavljanje i nabavku su finansirali sami, a zahtev za ugradnju lifta za osobe sa invaliditetom dobijali su ranije od Ilijine porodice.

- Prošle godine smo slali Gradu dopis da nam pomogne kako bismo ugradili lift, jer mi kao škola nemamo novca - kaže Bukumira za naš list.

- Reč je o 30.000 evra. Ove godine hteli smo ponovo da uputimo apel gradskim čelnicima, jer osim Ilije od septembra ćemo imati još jednog učenika u kolicima.

Ilija Urošević sa priznanjem, Foto Beoinfo

Prema rečima direktora ove srednje škole, imaju još nekoliko đaka koji se slabo kreću i kojima bi lift mnogo značio.

- Ako im je zakon već omogućio da mogu da pohađaju normalno nastavu, smatram da je u redu da im boravak u školi olakšamo koliko god možemo - zaključuje Bukumira.

Podsetimo, u sredu u Starom dvoru, na manifestaciji "Heroji su među nama", upriličenoj za posebnu kategoriju trkača koji su bili učesnici Beogradskog maratona,, priznanja su dobili i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Miloš Bukumira, Foto V. Danilov

OBNOVA

GRAFIČKO-MEDIJSKA škola na Novom Beogradu nedavno je rekonstruisana. Kako je za "Novosti" tada naveo direktor Bukumira, posle devetogodišnje blokade računa, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu isplatio je, pre četiri godine, milionska dugovanja škole i omogućio joj da normalno funkcioniše. Škola je renovirana, a za tu namenu bilo je izdvojeno oko 57 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)