SAVSKI TRG U FINIŠU: Prostor oko spomenika Stefanu Nemanji biće završen za desetak dana (FOTO)

Š. MAROVIĆ

07. 06. 2022. u 09:30

POPLOČAVANjE dela Savskog trga, koji je ostao neuređen zbog izmeštanja stare crpne stanice, biće gotovo za desetak dana pošto majstori završavaju ugradnju kamenih kocki i sadnju zelenila. Takođe, u blizini autobuske stanice uskoro bi trebalo da počne da radi i fontana.

САВСКИ ТРГ У ФИНИШУ: Простор око споменика Стефану Немањи биће завршен за десетак дана (ФОТО)

Foto: N. Skenderija

Kompletna rekonstrukcija prostora ispred nekadašnje zgrade Glavne železničke stanice zvanično je počela 1. februara 2020, pa će tako posle dve i po godine ceo prostor dobiti finalni izgled. Iako su rokovi za njegovo uređenje mnogo puta prolongirani, završetak radova obradovaće sve građane prestonice. Kako su se uverili reporteri "Novosti", petnaestak radnika privodi kraju uređenje prostora na obodu Karađorđeve i Savske ulice.

- Trenutno se ugrađuje zalivni sistem, pomoću kog će se ovaj prostor adekvatno održavati - istakli su za naš list neimari. - Popločavanje će takođe uskoro biti završeno, čime će prednji deo trga dobiti potpun izgled i oblik. Drvored je zasađen, postavljeni su i stubovi javne rasvete, a preostaju još radovi na hortikulturnom uređenju i ozelenjavanju celog prostora. I ugradnja fontane od koje se očekuje da dodatno oplemeni ovaj deo pri samom je kraju.

Nedovršeni Savski trg svečano je otvoren na Savindan prošle godine, ali je majstorima tada preostalo još dosta posla. Umesto stare crpne stanice koja se nalazila kod bolnice "Sveti Sava", izgrađena je potpuno nova, što je bio uslov da se zavšše šine i parče Savske ulice. Prvi tramvaji, posle više od dve godine, prošli su trgom 10. februara, a u martu je pušten i automobilski saobraćaj. Iako je tada trebalo da budu završeni radovi na popločavanju, usled nedovoljnog broja radnika na gradilištu, sve je dodatno prolongirano.

KARAĐORĐEVA

DEO Savskog trga koji se nalazi prema glavnoj autobuskoj stanici neće se raditi dok se ona ne ukloni. U okviru rekonstrukcije ulica koje gravitiraju ka ovom prostoru, ostaje još da se uredi deo Karađorđeve, od Brankovog mosta do Savske, koji nikada nije temeljno rekonstruisan i u lošem je stanju.

Jedan od najvećih gradskih javnih prostora i mesto okupljanja brojnih građana i gostiju prestonice tokom prethodne godine dobio je i veliki broj novih klupa i đubrijera, a ukupno je po obodima i u sredini zasađeno 300 sadnica raznog drveća. U sklopu radova na uređenju okoline Savskog trga završena je i Ulica Milovana Milovanovića, kao i raskrsnice ove i Balkanske, Admirala Geprata i Gavrila Principa.

Zgradi nekad Glavne železničke stanice, koja će postati Istorijski muzej Srbije, vraćen je stari sjaj, pošto je u uređenje fasade uloženo pet miliona evra. Trenutno se u unutrašnjosti nalaze i ugostiteljski objekti, a jedan od njih je dolaskom lepšeg vremena otvorio svoju baštu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)