ČUDESNA LIKOVNA ŠETNJA PRIRODOM: Daroviti David Spasojević već se predstavio samostalnom izložbom

M. A. K.

27. 03. 2022. u 15:56

TEK što je stupio u više razrede, David Spasojević, učenik OŠ "Ljuba Nenadović", svoje likovne radove je predstavio na samostalnoj izložbi: u pravoj galeriji, uz štampani katalog i svečano otvaranje.

ЧУДЕСНА ЛИКОВНА ШЕТЊА ПРИРОДОМ: Даровити Давид Спасојевић већ се представио самосталном изложбом

Foto privatna arhiva

Na darovite đake iz ove škole u Žarkovu pažnju je nedavno skrenula Emilija Spasenović, osvojivši nagradu "Čitalac godine" BGB (pročitala 201 knjigu za godinu dana), a sada i

David, vanrednim talentom za likovnu umetnost.

Posebnost ovom malog majstora "tuša i pera", uočio je njegov nastavnik likovnog i mentor, beogradski vajar Miodrag Pantović. Zajedno sa likovnim pedagogom i grafičkim dizajnerom Marijom Terzić, organizovao mu je postavku crteža sa motivima prirode, kojom je i otvorena školska galerija.

- Prizore koje crtam video sam u prirodi, tokom šetnji sa ocem i psom - priča, za "Novosti", mladi umetnik.

- Često odlazimo u selo Korenita kod Loznice, odakle je moj tata. Priroda je jedan lep i čudesan svet, koji se mnogo razlikuje od grada. Dok hodamo kroz šumu, ili polje osećam se slobodno. Osećam mirise trave, čujem žubor reke.

Da bi taj svoj doživljaj preneo na papir David kaže da koristi raznovrsne linije, debele i tanke, slične onima u prirodi, ali ne i iste.

- Služim se i maštom. Ne crtam prema fotografijama, već po sećanju na ono što sam video i doživeo. Na radovima je raznovrsno lišće, ptice, leptiri, biljke, drveće, reka...

VOLIDA ČITA I STRIPOVE

OVAJ učenik petog razreda voli da čita stripove, ali kaže da oni nisu uticali na njegove crteže. Likovno mu je omiljeni predmet, mada nije siguran hoće li umetnost izabrati za životni poziv, iako za ima podršku i škole, i porodice.

- Uvideli smo talenat, ali ga ne forsiramo, jer bi trebalo da se prirodno razvije, do kraja osnovne škole - ističe Davidova mama Jelena Obrenović Spasojević, i sama likovni pedagog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)