VISI DEO FASADE, UGROŽENI PEŠACI: Zbog obrušavanja spoljnog zida, traka ispred zgrade u Kondinoj 26

M. STANOJKOVIĆ

10. 02. 2022. u 11:29

DOK se nadležni dogovore, dobiju odobrenja, preraspodele nadležnost, od komada fasade teške oko 50 kilograma, koji preti da se obruši sa zgrade u Kondinoj 26 na Starom gradu, može neko da nastrada.

ВИСИ ДЕО ФАСАДЕ,  УГРОЖЕНИ ПЕШАЦИ: Због обрушавања спољног зида, трака испред зграде у Кондиној 26

Komad zida težak je više od 50 kilograma, Foto Privatna arhiva

Alpinisti angažovani preko "Stambenog" od stanara izašli su na teren, ali opasnost nisu mogli da otklone zbog parkiranih vozila. JP "Parking servis" nalog za uklanjanje nije dobio, a "Stambeno" je ostavilo stanarima da se sa njima dogovore.

Da se deo spoljnog zida obrušio i visi u zaštitnoj mrežici koja je postavljena na zgradi, upravnik ove stambene zajednice prijavio je nadležnom gradskom preduzeću sa kojim imaju sklopljen ugovor pre nekoliko dana. Zbog ozbiljnosti situacije, u pisanom dopisu naveden je zahtev za hitnu intervenciju, da ne bi reakcija nastupila tek kad neko nastrada.

- Zbog veoma oronule fasade na zgradi došlo je do novog obrušavanja dela fasade u visini poslednjeg sprata - kaže za "Novosti" prinudni upravnik zgrade u Kondinoj 26 Ljubiša Banovački.

- Deo otpale fasade je težak i jedva ga pridržava zaštitna mrežica.

Foto Privatna arhiva

Iako su mesto vidno obeležili trakama i zamolili vozače da se ne parkiraju na ovom mestu jer je nebezbedno, izgleda da su nemarnost ili nedostak parking- mesta u strogom centru grada doveli do toga da ovo obaveštenje niko nije ispoštovao.

- Stavili smo traku, obratili se svim nadležnim službama, ali nismo uspeli da rešimo problem - navodi upravnik.

- Nadamo se da neće izaći tek onda kad neko nastrada jer je komad koji visi prilično težak. U najboljem slučaju oštetio bi parkirani automobil, a odgovorna bi opet bila stambena zajednica.

Foto Privatna arhiva

Kako objašnjava Banovački, alpinisti su izašli na teren, ali su radovi na otklanjanju izostali jer nije bilo reakacije "Parking servisa", koji nije poslao "pauka" da pomeri automobile. U odgovoru koji su dobili od "Stambenog" navodi se da će njihove ekipe ponovo izaći na teren tek kada stanari sami uspeju da postignu dogovor sa "Parking servisom":

- U trenutku kada druga preduzeća na naš zahtev ne izađu na teren u svrhu obezbeđivanja uslova ili ne izađu u dogovorenom terminu, ne postoji način da "Gradsko stambeno" preduzme odgovarajuće aktivnosti iz domena poslovanja - navodi se u odgovoru koji je stambena zajednica dobila od "Stambenog".

- Kako bi slučaj bio rešen, obaveštavamo stambenu zajednicu da je potrebno da se direktno obrate nadležnom preduzeću, odnosno "Parking servisu", što u ovom trenutku i činimo.

Kako se dalje navodi u dopisu, po sticanju uslova za izvođenje radova, odnosno kada stanari postignu dogovor, neophodno je da obaveste "Stambeno" najamanje jedan dan ranije kako bi bili u mogućnosti da reše problem. A ako do tada otpadne fasada, neko nastrada, čija je odgovornost, pitaju se stanari.

Foto Privatna arhiva

ODNOŠENjE KOLA PLAĆA "STAMBENO"

KAKO objašnjava Ljubiša Banovački, u slučaju da nadležni odnesu propisno parkirane automobile iz prve zone, trošak odnošenja "pauk" službe snosilo bi nadležno preduzeće, u ovom slučaju "Gradsko stambeno":

- Ipak, "Parking servis" kaže da čeka nalog inspekcije kako bi mogao da reaguje. Ukoliko se vozač parkira, plati uredno prvu zonu, ne bi platio odnošenje, jer nije prekrišio propise.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)