ZINDAN KAPIJA ZA BUDUĆE VEKOVE: Krajem 2021. počelo preuređenje nekadašnjeg glavnog ulaza u grad, spomenika izgrađenog još u 15. veku

A. KLISURIĆ

16. 01. 2022. u 08:51

ZINDAN kapija na Kalemegdanu biće rekonstruisana. Izvođač je počeo da radi krajem prošle godine, 23. decembra, kada je počelo i "odbrojavanje" 540 kalendarskih dana, odnosno oko 18 meseci, koji su predviđeni za završetak rekonstrukcije ovog spomenika iz 15. veka. Kako su naveli iz JP "Beogradska tvrđava" sređivanjem prolaza, kapije i bedema sprečiće se dalje propadanje ovog prostora.

ЗИНДАН КАПИЈА ЗА БУДУЋЕ ВЕКОВЕ: Крајем 2021. почело преуређење некадашњег главног улаза у град, споменика изграђеног још у 15. веку

Zindan kapija bila zaštita Istočne kapije / Foto TOB

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda izradio je projekat po kome će se obaviti radovi. U planu je da budu obnovljene sve gornje površine krovova, a biće urađeni i radovi na odvodima i za drenažu vode.

- Na prostoru lučnog bedema predviđeno je postavljanje drenažnih cevi koji će izvlačiti višak atmosferske vode i na taj način će se smanjiti prodor vlage u podzemne prostore unutar bedema kao i u zidove crkve Ružice - navode iz JP "Beogradska tvrđava". - Planirana je rekonstrukcija drvenih tavanica u kulama, kao i postavljanje prozora i ulaznih vrata, a na taj način ovaj prostor dobiće svoju funkciju. Biće sanirane i podzemne prostorije. U pitanju su obimni i značajni radovi koji imaju za cilj očuvanje kulturnog dobra i bezbednost posetilaca.

Kako su najavili iz ovog preduzeća, tokom trajanja radova biće neophodno obezbediti prilaze i preusmeriti kretanje posetilaca u blizini ovog prostora, ali će građani o tome blagovremeno biti obavešteni.

Zindan kapija podignuta je u 15. veku i tada je bila glavni ulaz u grad. Na kulama i lučnom bedemu nalazi se sedam otvora za topove, a to je mesto gde je artiljerija prvi put i bila upotrebljena u prestonici. Tri veka kasnije tokom austrijskih radova na obnovi Tvrđave, rekonstruisan je i ovaj prostor. Tada su kule dobile svodove od opeke, stepeništa sa hodnicima, a ojačan je i lučni bedem. Ova kapija zapravo predstavlja fortifikacioni sistem na prelazu s hladnog na vatreno oružje. U trenutku kada je građena, bila je glavni ulaz u Gornji grad s kopna i prva zaštita glavne Istočne kapije, poznatije kao Kapija despota Stefana Lazarevića. Barbakan (zaštitni bedem) doživeo je značajne transformacije da bi se zadovoljile potrebe novih tehnologija ratovanja.

ČETIRI FAZE

Na osnovu dosadašnjih istraživačkih radova utvrđeno je da su postojale četiri faze u kojima je kompleks Zindan kapije preživeo velike izmene. - Arhitektonsko istraživanje kompleksa prevashodno se zasniva na tumačenju postojećih struktura i na arheološkim istraživanjima, potkrepljenim likovnim i kartografskim izvorima - navodi se u tekstu Marine Pavlović, objavljenom u časopisu "Nasleđe".

REKONSTRUISAN DRVENI MOST

DRVENI most kojim se dolazi do kapije rekonstrusan je pre dve godine. Intenzivno korišćenje i truljenje pojedinih delova ove konstrukcije izveli su majstore na teren. Tada je čelična konstrukcija dobila antikorozivnu zaštitu, a drvene daske u potpunosti su zamenjene. U isto vreme sređen je i most kod Karađorđeve kapije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)