KNEZU PAVLU "ADRESA" U ZEMUNU: Mnoge znamenite ličnosti konačno dobile ulice sa svojim imenom

Milica Stanojković

03. 12. 2021. u 11:30

ZNAMENITE žene Srbije, istakntutog akademika, ali i mnoge istorijski i kulturno značajne ličnosti, kao i sećanje na žrtve Drugog svetskog rata, Beograd je odlučio da sačuva od zaborava.

КНЕЗУ ПАВЛУ АДРЕСА У ЗЕМУНУ: Многе знамените личности коначно добиле улице са својим именом

Deo Dalmatinske Vladeti Jerotiću, Foto Google maps

Na poslednjoj sednici Gradske skupštine, promenjeno je 12 naziva ulica, a leva obala Save, ponela naziv - Obala jasenovačkih žrtava.

Kako je navedeno u obrazloženju odluke, naziv poteza od Gazele do Brankovog mosta biće posvećen sećanju na žrtve Drugog svetskog rata. Na taj način čuva se uspomena na stradalnike iz sistema koncentracionih logora smrti u Jasenovcu.

- Jasenovačke žrtve predstavljaju najstrašniji simbol stradanja pripadnika srpskog, jevrejskog, romskog, ako i drugih naroda tokom Drugog svetskog rata na području Jugoslavije - navodi se u obrazloženju.

- Jasenovac predstavlja najveće gubilište na nekadašnjem jugoslovenskom prostoru i jedno je od najužasnijih na sveukupnim evropskim prostorima tokom Drugog svetskog rata. Logor je formirala Nezavisna Država Hrvatska istočno od istoimenog gradića u avgustu 1941. gdoine, a uništile su ga ustaše u aprilu 1945, da bi sakrile i umanjile zločin koji su počinile.

Srpski akademik, neuropsihijatar, psihoterapeut, filozof i književnik Vladeta Jerotić dobio je deo Dalmatinske ulice, odnosno od Takovske do Džordža Vašingtona, u centru grada, gde je i živeo i stvarao.

- Kako bismo i buduće naraštaje upoznali s njegovim bogatim opusom i preneli im prave vrednosti, koje je Vladeta Jerotić za svog života promovisao, naša je obaveza da mu se odužimo tako što će jedna ulica u Beogradu poneti njegovo ime i što ćemo mu podići spomenik - rečeno je u predlogu za imenovanje.

Knez Pavle Karađorđević, princeza Olivera, car Justinijan Prvi i car Iraklije dobili su svoje ulice u prestonici.

- Po caru Justinijanu imenuje se dosadašnja Splitska ulica na Voždovcu, a Ulica Augusta Cesarca na Savskom vencu biće Ulica cara Iraklija. Takođe, Štrosmajerova ulica ponela je naziv po knezu Pavlu, dok je Ulica Petra Zrinjskog sada Ulica princeze Olivere. Obe ulice se nalaze u Zemunu - rečeno je na sednici.

Kada je reč o znamenitim ženama Srbije, Sušačka ulica na Voždovcu preimenovana je Ulicu Draginje Gavrilović, Supilova na Zvezdari u Ulicu Kosare Cvetković i Ulica Matije Gupca u Rakovici preimenovana je u Ulicu Jelke Bojkić Makavejev.

- Jelka Bojkić Makavejev bila je prva žena diplomirana veterinarka u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji - obrazložili su predlagači.

- Osim što je bila prva žena iz regiona koja je završila Veterinarski fakultet, svakodnevno se borila za prava žena i svojih koleginica, što je dovelo do toga da je postala predsednica Ženske studentske organizacije Sveučilišta u Zagrebu. Jelka je sve do oslobođenja u Drugom svetskom ratu 1945. godine radila u bivšem Pasterovom zavodu.

Kada je reč o Kosari Cvetković, ona je bila srpska književnica, prevodilac, likovni umetnik, fotograf, pedagog, književni i pozorišni kritičar. Autorka je dela "Devojački roman" koji se smatra prvim ženskim romanom kod Srba.

Augusta Cesarca biće Ulica cara Iraklija, Foto Novosti

Takođe, usvojeno je da ulicu u prestonici Srbije na prostoru Beograda na vodi dobije vožd Đorđe Stratimirović, a proteže se od zgrade Pošte na Savskom trgu do glavne kule na prostoru Beograda na vodi. Inicijativu je podneo Centar za razvoj Šajkaške.

Imenovana je i Ulica Svetog vladike Nikolaja Žičkog na osnovu podnete i usvojene inicijative građana Resnika. Jedan deo Podavalske ulice na opštini Rakovica poneo je naziv po Svetom vladici Nikolaju Žičkom.

Petra Zrinjskog sada Ulica princeze Olivere, Foto Novosti

I dubrovački Srbi dobili su svoje parče asfalta u Beogradu. Ulica bana Mladena na Zvezdari sada nosi ime Nikše Gradija, a Gospićka na Voždovcu preimenovana je u Ulicu Ivana Stojanovića.

Splitska ulica postaje Cara Justinijana, Foto Novosti

- Želeli bismo da se zahvalimo svima na podnetim inicijativama i pruženoj podršci da značajne ličnosti dobiju svoje obeležje u našem gradu - rekla je Andrea Radulović, predsednica Komisije Grada Beograda za imenovanje naziva ulica i trgova.

- Kulturna politika naše prestonice jeste očuvanje sećanja na ljude koji su svojim istorijskim ili kulturološkim momentom značajno uticali na razvoj društva.

Supilova postaje Kosare Cvetković, Foto Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)