DRAŽI IM FAŠISTI I ZLOČINCI OD TESLE I PUPINA: U Sarajevu ostaju za Srbe uvredljive ploče i nazivi ulica (FOTO)

S. MIŠLjENOVIĆ

13. 04. 2021. u 07:40

RUKOVODSTVO Sarajeva na čelu sa novom gradonačelnicom Benjaminom Karić poručilo je da neće biti skinute ploče sa uvredljivim natpisima za Srbe, kao i promenjena imena ulica koje nose imena fašista i ratnih zločina u gradu na Miljacki.

ДРАЖИ ИМ ФАШИСТИ И ЗЛОЧИНЦИ ОД ТЕСЛЕ И ПУПИНА: У Сарајеву остају за Србе увредљиве плоче и називи улица (ФОТО)

Foto: S. Mišljenović i Kliks

To je odgovor na zahtev Ljubiše Ćosića, gradonačelnika Istočnog Sarajeva, koji je uputio predlog da se skinu nazivi ulica koji vređaju Srbe u najvećem gradu Federacije BiH.

Ćosić kaže da trodnevna "junačka internet borba" navodnih sarajevskih antifašista i kvaziintelektualaca za odbranu tabli, koje vređaju kompletan jedan narod, kao i naziva sarajevskih ulica pripadnicima fašističkog i sličnih pokreta, pokazala je da je od tog nekada, u svakom smislu, velikog grada ostalo samo veliko ništa.

On je dodao da, nažalost, to zna i većina njegovih nekadašnjih, ali i današnjih stanovnika, ljudi čije su porodice generacijama stvarale taj grad i stasavale uz njega, ali ne progovaraju da ne bi bili meta onih koji sebe zovu antifašistima, a brane fašiste.

- Više je onih kojima su draži Busuladžić, Đozo, razni kriminalci i zločinci od Tesle, Pupina i Šantića - ističe Ćosić.

Foto: Novosti

Ljubiša Ćosić

Postoji li iko u tom bivšem gradu, pita Ćosić, da kaže da nije bitan pojedinac, nego inicijativa nastala zbog sramote koju nose sarajevske ulice u svojim imenima i tablama, svojim školama i institucijama?

- Očigledno ne postoji. Ti koji bi to rekli su otišli devedesetih, isterani, ubijeni. Ko nije tada, jeste posle - napominje Ćosić.

BEZ PROMENE PLOČA

Foto: Avaz

BENjAMINA Karić napisala je na fejsbuk-profilu da neće doći do promena ploča u Sarajevu.

- Srpski narod u BiH je konstitutivan narod koji je ugrađen u temelje ZAVNOBiH, ali osporavanje istorijskih i sudskih činjenica je nedopustivo - napisala je Karićeva.

U tišini odlaze, dodaje Ćosić, pristojni zbog onih bahatih i agresivnih, zbog samoproglašenih "antifašista", navodnih "građana" i nepostojeće "raje", zbog posebne vrste mržnje koja je odavno postala razumljiva samo političkom Sarajevu.

- Mi nećemo da mrzimo. Mržnju ostavljamo njima, poštovaocima Busuladžića i Đoze - poručio je Ćosić.

Političko Sarajevo, iako se deklariše kao antifašističko, svojim delima dokazuje upravo suprotno - da je fašizam duboko ukorenjen u svaku izjavu, delo i svaki pokušaj nasilnog menjanja istorije grada koji su najvećim delom upravo Srbi izgradili - izjavio je načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić.

Foto: Kliks

Ploča koja vređa Srbe

ZAHTEV

GRADONAČELNIK Istočnog Sarajeva uputio je 9. aprila gradu Sarajevu i Opštini Stari grad zahtev za uklanjanje tabli na sarajevskoj Većnici i u Ulici Ferhadija, kojima se srpski narod karakteriše kao "zločinački i agresorski" i kojima se podstiče mržnja prema Srbima.

Katić je naglasio da se želja za proterivanjem iz Sarajeva svega što je srpsko i pravoslavno vidi i u nedavnim reakcijama.

- Uprkos pritiscima, nikada nećemo prestati da se zalažemo za istinu i pravdu za srpski narod i svakog stradalog - poručio je Katić.

Neće se dopustiti, kako je rekao, da se srpski narod karakteriše kao "zločinački, niti da sarajevski Srbi, dolazeći u grad u kojem su rođeni, koji su gradili, osećaju ugroženost.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja