GOSTI HOSTELA NISU POŽELJNE KOMŠIJE: Sve više primedaba stanara na račun objekata za smeštaj u zgradama

M. STANOJKOVIĆ

04. 11. 2021. u 07:36

HOSTELI u poslednje vreme nisu poželjne komšije stanarima prestoničkih zgrada.

ГОСТИ ХОСТЕЛА НИСУ ПОЖЕЉНЕ КОМШИЈЕ: Све више примедаба станара на рачун објеката за смештај у зградама

Objekat u Dečanskoj 21, Foto P. Milošević

Na to ukazuje veliki broj prijava na račun gostiju i nemarnost vlasnika upućivan upravnicima stambenih zajednica. Iako je od 2016. godine za pretvaranje stana u hostel bila neophodna saglasnost skupštine stanara, novousvojenom odlukom na poslednjoj sednici Skupštine grada, koja obavezuje na zaključivanje ugovora između upravnika zgrade i vlasnika hostela, upravnici i stanari uzdaju se da će rešiti dosadašnje probleme i učestale pritužbe.

Prema iskustvima prestoničkih upravnika, najveći broj primedaba posle stanova na dan, imaju na hostele jer se ne pridržavaju kućnog reda. Osim buke gostiju, neodržavanje zajedničkih delova je takođe problem. Tako su se nedavno i stanari u Dečanskoj 21 na Starom gradu usprotivili otvaranju hostela u svojoj zgradi.

- Na ovoj adresi stanari nisu dali saglasnost, pa su vlasnici, ipak, izdali kao poslovni prostor taj svoj deo - kaže profesionalni upravnik Ljubiša Banovački.

- I dosad je bilo neophodno se sa saglase kako bi potom hostel bio registrovan. U zgradama u kojima ih ima, dobijamo stalno pritužbe i potom ih prosleđujemo turističkoj inspekciji. Nedavno nam je prijavljeno da u jednom hostelu umesto maksimalno 20, boravi 40 ljudi. Stanarima ruše mir i doprinose nehigijeni zgrade.

Foto A. Sahanić

Profesionalni upravnici još nisu dobili obrazac ugovora, jer je odluka tek usvojena, ali veruju da će u njemu moći da dogovore zaduženja jednih i drugih koja će se bolje poštovati od dosadašnjih usmenih dogovora.

- Ne znam još kako će da izgleda taj ugovor, ali očekujemo da će, na primer vlasnik hostela preuzeti plaćanje celokupnog čišćenja zgrade jer je njihov protok gostiju mnogo veći od protoka stanara - objašnjava Banovački.

- Ili da preuzmu održavanje lifta, koji gosti češće koriste. Na taj način oni bi dobili saglasnost, a stanari bili koliko-toliko zadovoljni.

Odlukom o uslovima za poslovanje ugostiteljskih objekata u stambenim zgradama precizirano je da će ubuduće ugostiteljski objekti za smeštaj koji se ne kategorišu (hosteli, prenoćišta, konačišta) pre početka obavljanja delatosti da zaključe ugovor sa upravnikom stambene zajednice u kojoj se objekat nalazi. Ugovor koji potpisuje biće dužan da dostavi kada registruje delatnost.

UMESTO ŠEST OSOBA, BORAVI NjIH 28

APRTMAN u Nušićevoj ulici na Starom gradu juče su zatvorili inspektori. Prilikom kontrole, u saradnji sa Upravom za strance MUP u smeštaju koji je registrovan za šest gostiju, zatečeno je 28 stranih državljana.

- U skladu sa konstatovanim činjeničnim stanjem, inspektori Sekretarijata za inspekcijske poslove doneli su zabranjujuće rešenje za rad navedenog apartmana, a pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova priveli su strane državljane radi dalje provere - navode u Sekretarijatu za inspekcijske poslove.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)