PTIČJI GRIP UBIO LABUDOVE: Utvrđeno da je za uginule ptice u Beljarici kobna avijarna influenca

A. Z. K.

12. 10. 2021. u 06:47

SUMNjE udruženja "Eko-Pančevački rit" da je devet labudova u Beljarici koja se nalazi na levoj obali Dunava, uginulo od ptičjeg gripa, i zvanično su potvrđene.

ПТИЧЈИ ГРИП УБИО ЛАБУДОВЕ: Утврђено да је за угинуле птице у Бељарици кобна авијарна инфлуенца

Foto Arhiva

Veterinarski inspektori obavili su vanrednu kontrolu, uzeli briseve i zaključili da je za ptice bila kobna takozvana avijarna influenca. Uprava za veterinu označila je Kej oslobođenja u Zemunu, gde se pojavio prvi oboleli labud, žarištem i ovo područje proglašeno je za ugroženo.

Tokom kontrole uzeti su brisevi sa tri uginula labuda, a analize ukazuju na pomenutu bolest. Osim ptica, na ovaj virus su osetljivi ljudi, svinje, glodari i mačke.

Foto Arhiva

- Područje u prečniku od tri kilometra od žarišta, tačnije Keja oslobođenja, proglašava se zaraženim - navodi se u dokumentu Uprave za veterinu.

- U poluprečniku od 10 kilometara područje je ugroženo. Kako bi se sprečilo širenje bolesti donosi se odluka da se obavi popis gazdinstava i da se živina pregleda. Na popisu će se naći gazdinstva na rubnim delovima zaraženog područja. Osim ove, donosi se još odluka kako bi se sprečilo širenje virusa.

Članovi udruženja "Eko-Pančevački rit" nastaviće da apeluju na JP "Srbija šume" i Lovačko udruženje Beograd, da spreče lov na fazane, patke i divljač jer su oni prenosioci virusa. Takođe navode da će se obratiti JP "Srbija šume" da uklone i ostale leševe labudova iz Beljarice, jer oni gazduju ovim područjem.

Razmnožavanje virusa

VIRUS koji izaziva bolest avijarna influenca prenosi se direktnim i indirektnim putem preko divljih ptica, inficirane živine. Virus se razmnožava u ćelijama digestivnog i respiratornog trakta.

Različiti sojevi ovog virusa tokom prošlog veka izazvali su tri pandemije, špansku groznicu početkom 20. veka, azijski grip 1957. godine i hongkonški grip krajem šezdesetih.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove