"NALOŽILI" OSAM DANA PRE SEZONE: "Beogradske elektrane" prešle u drugi režim funkcionalnih proba, radijatori u stanovima topli

G. N.

08. 10. 2021. u 10:23

OD juče po podne, većini sugrađana su topla rebra radijatora u stanovima.

НАЛОЖИЛИ ОСАМ ДАНА ПРЕ СЕЗОНЕ:  Београдске електране прешле у други режим функционалних проба, радијатори у становима топли

VELIKI Sistem "Beoelektrana" čini 14 toplana i 22 kotlarnice, Foto D. Milovanović

Sistem Javno komunalnog preduzeća "Beogradskih elektrana" prešao je u režim toplih proba, budući da su za naredne dane predviđene niže temperature. Tako je ova grejna sezona nezvanično počela osam dana pre kalendarskog termina, a sve u cilju da se Beograđani ne smrzavaju u svojim stanovima.

Istovremeno sa prelaskom u drugi režim, danas se i zvanično završavaju funkcionalne probe koje se sprovode uoči početka svake grejne sezone. Kontrola toplotnih izvora obavlja se u četiri kotlarnice i u toplanama "Batajnica" i "Banovo brdo". Ali, do zvaničnog početka grejne sezone 15. oktobra, radijatori će ipak biti topli.

- Svi toplotni izvori "Beogradskih elektrana" prelaze iz hladnog dinamičkog režima, u režim toplih funkcionalnih proba - saopštili su iz ovog komunalnog  preduzeća. - Zbog pada spoljašnje temperature vazduha, čije će srednje dnevne vrednosti, prema prognozama meteorologa, biti 12 stepeni Celzijusa i niže, "Beogradske elektrane" će pored provera funkcionalnosti postrojenja ujedno i isporučivati toplotnu energiju potrošačima.

Kako obećavaju nadležni, "Beogradske elektrane" će do zvaničnog početka grejne sezone nastaviti sa radom prilagođenim prognoziranim i ostvarenim temperaturama spoljašnjeg vazduha, poštujući Odluku o snabdevanju toplotnom energijom. Najvažnija stavka je jasna - ukoliko u danima do 15. oktobra srednje dnevne temperature budu niže od 12 stepeni Celzijusa, biće nastavljena isporuka toplotne energije potrošačima. Svi korisnici koji zagrevaju stanove i radni prostor koristeći energiju iz prestoničkih toplana  neće se smrzavati.

- Apelujemo na sve potrošače da do zvaničnog početka grejne sezone a to je 15. oktobar, prijavljuju isključivo kada cele zgrade nisu snabdevene toplotnom energijom. To bi trebalo da u ime svih stanara solitera čine isključivo  upravnici stambenih zajednica.

 PROBLEM Curenje radijatora prijavljuje se Dispečerskom centru, Foto N. Karlić

To je veoma važno da se ne bi dešavalo da dođe do zagušenja telefonskih poziva. Ne bi trebalo da svaki građanin za sebe prijavljuje problem jer u tom slučaju ekipe JKP "Beogradske elektrane" neće mogi da reaguju na adekvatan način.

Tokom jučerašnjeg popodneva, radijatori su bili topli u pojedinim delovima grada. Tako su se već ogrejali žitelji dela Zemuna, Novog Beograda, Palilule i Vračara. U drugim područjima, kažu nam stanari, čuli su vodu da prolazi kroz cevi, pa očekuju da već danas i oni budu u toplim domovima.

Sistem daljinskog grejanja Beograda jedan je od najvećih u Evropi i čini ga 36 toplotnih izvora, više od 9.000 toplotnih predajnih stanica, kao i više od 1.680 kilometara toplovodnih cevi.

REKLAMACIJE

KAKO navode nadležni u Javnom komunalnom preduzeću prioritet  "Beogradske elektrane", prioritet u otklanjanju reklamacija građana sa teritorije čitave prestonice su curenja vode iz već postavljenih instalacija.

Broj Dispečerskog centra JKP "Beogradske elektrane" za prijavu kvarova je 011/2093-100 i to je linija uspostavljena isključivo za ovaj tip prijava problema.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)