KONTRATUŽBE ODLAŽU PLAĆANJE: Umesto da izmire dug za održavanje zgrade, pojedinci protiv kojih se vodi proces tuže stambenu zajednicu

M. S.

08. 10. 2021. u 09:45

NAPLATU dugovanja za rad upravnika ili investiciono i tekuće održavanje u stambenim zgradama, pojedine neplatiše u zgradama dosetili su se da izbegnu ili makar odlože - kontratužbama.

КОНТРАТУЖБЕ ОДЛАЖУ ПЛАЋАЊЕ: Уместо да измире дуг за одржавање зграде,  појединци против којих се води процес туже стамбену заједницу

SPOR Objekat u Sloginoj ulici, Foto Arhiva

Iako velika većina posle opomene isplati zaostale obaveze ili putem izvršenja, u jednoj prestoničkoj zgradi u Sloginoj 15 na Palululi, desilo se da utuženi stanar, tuži stambenu zajednicu.

Kako objašnjava za "Novosti" Ljubiša Banovački, predsednik Udruženja profesionalnih upravnika Beograda, koji je i upravnik u pomenutoj zgradi, naplata se pobošljala u odnosu na raniji period, ali i dalje se od oko 20 odsto stanara dug naplaćuje izvršenjem.

- Kada im se nagomilaju dugovanja, stanari uglavnom su odmah isplaćivali obaveze - objašnjava Banovački. - Ovo je prvi slučaj da je stanar, koji je inače, i investitor zgrade, nakon što ga je stambena zajednica utužila jer nije plaćao račune kao ostali stanari, nakon toga, tužio stambenu zajednicu. Sada taj slučaj ide na parnicu i to može da se otegne i na dve godine. Iako je u ovom slučaju nesporno da je on bio u obavezi da plati jer je odluka doneta na osnovu Zakona o stanovanju, to će se na sudu dokazivati. Samo može da dobije na vremenu, ali videćemo kako će ovaj slučaj da se završi.

Ostala dva stana, na gore pomenutoj adresi, koja su završila na sudu zbog zaostalih dugovanja, već su počela da se naplaćuju putem administrativne zabrane, što je uglavnom i praksa.

- Kada ode na izvršenje, "udari" se na platu zabrana i na primer, mesečno se sa računa stanara skida određena suma novca. Ipak, to nije samo iznos koji nisu plaćali, već tu spadaju i sudski troškovi - objašnjava Banovački.

TAKSA USVOJENA NA SEDNICI

MINIMALNA taksa za tekuće i investiciono održavanje propisana je na osnovu gradske odluke. Ipak, obaveza stambene zajednice je da na zajedničkoj sednici usvoji visinu sume koju će izdvajati u ove svrhe, kao i za rad upravnika. Ova odluka je važeća ukoliko se usvoji na sednici i na nju se poziva stambena zajednica putem prinudne naplate.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)