VRAĆENI NA POSAO, UZ ISPLATU ZA PET GODINA: Otpušteni iz poliklinike "Mažestik" dobili spor protiv DZ "Stari grad"

B. Borisavljević

30. 09. 2021. u 06:47

GRUPA od 13 zaposlenih u nekadašnjoj Stomatološkoj poliklinici "Mažestik", koji su 31. decembra 2016. godine proglašeni tehnološkim viškom i ostali bez posla, jer su bili u kategoriji "neugovorenih", dobila je spor protiv Doma zdravlja "Stari grad".

ВРАЋЕНИ НА ПОСАО, УЗ ИСПЛАТУ ЗА ПЕТ ГОДИНА: Отпуштени из поликлинике Мажестик добили спор против ДЗ Стари град

Foto M. Anđela

Pravosnažnom presudom, naloženo je da se vrate na posao, kao i da im ova zdravstvena ustanova isplati zarade od decembra 2016. do januara 2021. godine sa pripadajućim kamatama. Takođe, Dom zdravlja je dužan da im nadoknadi i troškove parničnog postupka, u iznosu većem od četiri miliona dinara.

Kako saznajemo, Apelacioni sud je 14. januara, u drugostepenom postupku, potvrdio presudu Prvog osnovnog suda i odbio žalbu Doma zdravlja "Stari grad", kao neosnovanu. Prvostepena presuda u korist otpuštenih stomatologa, zubnih tehničara i medicinskih sestara je doneta 2017. godine, ali su usledile žalbe matične zdravstvene ustanove, koje je nadležni sud dva puta odbio. Zbog toga će Dom zdravlja morati da plati milionske iznose na ime nadoknade.

U presudi je navedeno da se zaposleni vrate na posao u roku od osam dana. Međutim, Dom zdravlja je odluku suda dobio 1. marta, pa su stomatološki radnici ponovo u radnom odnosu od 26. aprila. U međuvremenu, nekoliko njih dalo je otkaz i otišli su u privatnu praksu. Kako je donošenjem presude prestao da postoji razlog zbog koga su dobili otkaz, "povratnici" će morati da vrate isplaćenu otpremninu što je, kako su nam oni rekli, i po zakonu.

- Iako je poslodavac, po presudi, dužan da nam isplaćuje platu od 14. januara, mi smo tek u junu primili majsku platu i za nekoliko dana aprila - kaže jedan od zaposlenih koji je vraćen na posao. - Ništa nam nije isplaćeno od zaostalh zarada jer, kako nam je rečeno, nema novca.

Tužbu protiv Doma zdravlja podnela je još jedna grupa od 13 zaposlenih i postupak je trenutno na apelaciji. U DZ "Stari grad" ne postoji stomatološka služba za radno sposobno stanovništvo i ostale građane, koji mogu da leče i popravljaju zube o trošku RFZO. Takođe, iako žele, ne mogu ni da plate uslugu. To dovodi do potpuno apsurdne situacije, da su zaposleni vraćeni na posao, ali nemaju gde da rade. U drugim domovima zdravlja postoji mogućnost plaćanja stomatoloških usluga za građane koji nisu u "povlašćenim kategorijama".

UGOVORENI I NEUGOVORENI

AGONIJA u "Mažestiku", ali i za njihove kolege u drugim domovima zdravlja, počela je 2006. godine, kada su uvedene kategorije - ugovereni i neugovoreni stomatolozi. Broj zaposlenih, pre svega dečje i preventivne stomatologije, utvrđuje se prema broju stanovnika u datoj lokalnoj samoupravi i njih plaća RFZO. Za Stari grad brojka je 27 stomatoloških radnika, a na spisku je tada bilo njih 75. "Prekobrojni" su prebačeni na neugovorene i otišli na tržište da zarade svoju platu, a novac od naplate usluga je išao na račun DZ "Stari grad".

Potom je, po zahtevu MMF, usledila racionalizacija zaposlenih u javnim službama, što je rezultiralo otkazom za 48 zaposlenih u "Mažestiku" i stavljanjem katanca na ovu službu, koja je radila više decenija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna