STANOVI NIČU UMESTO ''CENTROTEKSTILA'': Rušenje, pa izgradnja na uglu Maršala Tolbuhina i Bulevara Mihajla Pupina

A. Z. KLISURIĆ

16. 09. 2021. u 12:31

NA mestu nekadašnje robne kuće "Centrotekstil" na uglu Maršala Tolbuhina (nekadašnje Goce Delčeva) i Bulevara Mihajla Pupina u Novom Beogradu, mogla bi da nikne poslovno-stambena zgrada sa devet spratova.

СТАНОВИ НИЧУ УМЕСТО ЦЕНТРОТЕКСТИЛА: Рушење, па изградња на углу Маршала Толбухина и Булевара Михајла Пупина

PROJEKAT Gradiće se devet spratova na atraktivnoj lokaciji, Foto Arhiva

Preduzeća "Centrotekstil", "Jugofund" i "Napred" dostavili su urbanistički projekat Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove, koji će se naći na javnoj prezentaciji od 21. do 28. septembra u zgradi Gradske uprave.

Ukoliko Plan detaljne regulacije bude usvojen, sadašnja zgrada "Centrotekstila", odnosno bivše robne kuće, bila bi uklonjena.

Kako se navodi u projektu, planirana je izgradnja dva poslovno-stambena objekta koja će imati više hiljada kvadrata. Ove građevine trebalo bi arhitektonski i vizuelno da izgledaju kao celina.

Prema zamisli projektanata, u većem od dva objekta, 18.830 metara kvadratnih namenjeno je za stanovanje, a u komercijalne svrhe planirano je 4.700 kvadrata. Kako se navodi u planu, bila bi izgrađena i garaža sa ukupno 221 parking-mestom.

Drugi, manji objekat imao bi površinu od 15.059 metara kvadratnih. Za stanove je izdvojeno 8.457 kvadrata, a u poslovne svrhe iscrtano je 2.538 kvadrata.

Kako je za "Novosti" rekao direktor građevinskog preduzeća "Napred" Dobroslav Bojović, sve tri firme učestvuju u ovom projektu kao investitori:

- Veći deo zemljišta na kome bi trebalo da nikne ova višespratnica pripada "Centrotekstilu", koji je 2007. godine kupila "Cepter grupa", a oko 15 odsto zemljišta pripada preduzeću "Napred" - kaže Bojović.

- Mi smo poslali ovaj projekat, odnosno zahtev za gradnju Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove, i videćemo da li će proći.

SADA Zgrada nekadašnje robne kuće prekoputa DZ Novi Beograd, Foto D. Milovanović

Prema Bojovićevim rečima, investitori su dobili sve uslove od nadležnih gradskih preduzeća.

- Ovaj proces će trajati. Postoji mogućnost da sve ovo potraje oko šest meseci - kaže naš sagovornik.

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić rekao je za naš list da će sudbina ovog projekta biti poznata po okončanju javne prezentacije.

- Nakon javnog izlaganja projekat će doći pred komisiju - rekao je Stojčić.

- Trenutno je nezahvalno pričati o njemu, jer je potrebno da svi članovi komisije iznesu svoje mišljenje.

Prema rečima Marka Stojčića, da li će svoj "amin" na ovaj dokument dati komisija, biće poznato početkom oktobra. Plan detaljne regulacije potom bi trebalo da usvoji Gradska skupština.

GABARIT Jedan kompleks će imati 23.000, a drugi 15.000 kvadrata, Foto Arhiva

UKLANjANjE JUBMES BANKE

NA uglu Bulevara Zorana Đinđića i Bulevara umetnosti uskoro bi mogla da nikne nova višespratnica posle uklanjanja postojeće. Inicijativu za izradu Plana pokrenulo je preduzeće "Alta holding" d.o.o. iz Zemuna. Kako se navodi u dokumentaciji, objekat Alta banke, bivše Jubmes banke, dobrog je kvaliteta, ali je loše pozicioniran u odnosu na veoma široku raskrsnicu dva bulevara. Ovaj plan će na javnoj prezentaciji biti do 20. septembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere