BEZ LISTE ČEKANJA U PET OPŠTINA: Gradski sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu izdao 1.800 odbijenica za upis u privatne vrtiće

B. Borisavljević

11. 09. 2021. u 11:15

PRVI put, ove godine, Beograd nema listu čekanja u pet predškolskih ustanova. U opštinama Vračar, Stari grad, Savski venac, Barajevo i Sopot, sva deca za koju su roditelji konkurisali su upisana, kaže za "Novosti" Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

БЕЗ ЛИСТЕ ЧЕКАЊА У ПЕТ ОПШТИНА: Градски секретаријат за образовање и дечју заштиту издао 1.800 одбијеница за упис у приватне вртиће

VRAČAR Novi vrtić u delu zgrade Opštine, Foto Tanjug

On ističe da je prestonica blizu postavljenog cilja, a to je potpuno ukidanje ove liste u svim predškolskim ustanovama na teritoriji grada.

Prema rečima Gaka, od završetka konkursa do sada, izdato je oko 1.800 odbijenica za subvencionisani upis u privatne vrtiće, za one koji su to pravo ostvarili, odnosno nije bilo dovoljno mesta u ustanovi u kojoj su konkurisali. On ističe da se odbijenice za upis u privatne predškolske ustanove izdaju tokom cele godine.

- Važno je napomenuti da na odbijenicu imaju pravo isključivo roditelji i staratelji, za koje predškolska ustanova tim dokumentom potvrdi da nema dovoljno kapaciteta za upis deteta - ističe Gak.

- Dakle, odbijenicu neće dobiti roditelji čija su deca dobila mesto u nekom od državnih vrtića, to je pomoć Grada roditeljima čiju decu nismo mogli da upišemo. Direktori predškolskih ustanova su krivično i materijalno odgovorni za izdavanje ove potvrde.

Subvencionisani boravak, u ovom trenutku koristi gotovo 22.000 dece u više od 420 vrtića i do sada je roditeljima isplaćeno ukupno 16,9 milijardi dinara refundacije.

Gak navodi da je predškolskim obrazovanjem obuhvaćeno oko 75 odsto, što je veliki rast u odnosu na 45 odsto, koliko je bilo u 2012. godini.

- Tokom 2016. i 2017. godine, beleži se najveći rast interesovanja za upis u državna obdaništa od čak sto odsto, gledano prema broju zahteva - kaže Gak.

- U godinama pre toga je stizalo najviše oko 10.000 zahteva na konkursu. Promovisanjem važnosti predškolskog obrazovanja, konstantnim rastom ulaganja u sektor obrazovanja i dečje zaštite u Beogradu poslednjih godina, snižavanjem cena vrtića na sadašnjih oko 5.600 dinara, dobili smo i neverovatan porast interesovanja za vrtiće što je odlična stvar.

U državne predškolske ustanove upisano je 34.000 dece više u odnosu na 2012. godinu, kada je "na spisku" bilo 46.000 mališana.

Početkom 2022. biće još 850 mesta

SAMO u prva dva meseca nove radne godine Grad će biti bogatiji za pet novih vrtića. Ustanove na Vračaru i Čukarici već su primile mališane, a vrata za nove korisnike uskoro će otvoriti i vrtići u Obrenovcu, Zemunu i još jedno obdanište na Čukarici.

- To znači da ćemo ukupno otvoriti oko 850 novih mesta - kaže Gak.

- Nećemo se tu zaustaviti. Nastavljamo dalje sa adaptacijama prostora i izgradnjom, kako bismo ostvarili jedan od najvažnijih ciljeva Grada, a to je boravak u vrtiću za svu decu i Beograd bez liste čekanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!