KRALJEVOJ ČESMI NOVO RUHO 2022: Zavod za zaštitu spomenika izradiće projekat obnove u Lisičijem potoku

S. Vidačković

31. 08. 2021. u 08:51

ČESMA kralja Aleksandra Karađorđevića u Lisičijem potoku blizu Belog dvora, koja je godinama bila zapuštena i neodržavana, biće obnovljena sledeće godine.

КРАЉЕВОЈ ЧЕСМИ НОВО РУХО 2022: Завод за заштиту споменика израдиће пројекат обнове у Лисичијем потоку

Foto N. Skenderija

Kako za "Novosti" kažu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, stručnjaci ove institucije u prvoj polovini sledeće godine uradiće projekat rekonstrukcije i restauracije ovog spomenika. Takođe, zamenik gradonačelnika Goran Vesić pre nekoliko dana najavio je da će u decembru Skupština grada ovaj prostor proglasiti javnom zelenom površinom, kako bi bio uređen i redovno održavan.

Foto N. Skenderija

Gradnja Kraljeve česme pod pokroviteljstvom kralja Aleksandra Karađorđevića počela je 1932, a svečano je otkrivena 1936. godine. Česmu je podiglo Društvo za ulepšavanje i unapređenje Dedinja, prema projektu arhitekte Nikolaja Krasnova. Koncipirana je simetrično, u centralnom delu je pravougaonik u koji je ukomponovan luk sa lulom za vodu, koja i danas izvire iz usta glave lava. Na steni iznad česme bila je spomen-ploča koja je uništena posle Drugog svetskog rata.

- Projektom će se obuhvatiti i procena statičke stabilnosti stene oko česme, a predviđeni troškovi biće precizirani po urađenim analizama i završenoj projektnoj dokumentaciji - objašnjavaju u Zavodu.

- Služba zaštite je u prethodnom periodu redovno izlazila na teren. Na osnovu uvida u stanje na terenu i istraživanja istorijske dokumentacije, ustanovljeno je da je stanje ovog memorijalnog obeležja nepromenjeno poslednjih 50 godina.

ZAPUŠTENO Prostor bi trebalo da bude uređen i redovno održavan, Foto N. Skenderija

Na sudbinu da postane jedan od prirodnih, graditeljskih, estetskih i memorijalnih znamenja Beograda uticala je blizina rezidencije Karađorđevića u čijem se krugu nalazila. Iznad izvora sada stoji tabla sa upozorenjem da voda nije za piće. Prostor oko izvorišta koji se nalazi u neposrednoj blizini Belog dvora godinama je bio nevidljiv i neprohodan, zbog visoke trave i korova.

SPOMENIK ŽRTVAMA IZ 1944. GODINE

ČLANOVI Udruženja "U ime naroda - za slobodnu Srbiju" u poslednjih nekoliko godina jedini su održavali ovaj prostor, kosili travu i čistili smeće. Oni su još 2009. godine izradili nacrt spomenika za žrtve komunističkog režima koje su na ovom mestu streljane 1944. godine. Sada se, na kamenu u blizini česme, nalazi krst na kamenu, u spomen ovim stradalnicima. Vesić je nedavno rekao da će Grad zajedno sa predstavnicima udruženja raspisati konkurs za idejno rešenje spomenika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024