PARK NA 22 HEKTARA: Do kraja godine počinje uređenje poteza od Neton hale do Pančevca

B.B.

29. 08. 2021. u 13:07

IZGRADNjA Linijskog parka, koji će se prostirati od Beton hale do Pančevačkog mosta, trebalo bi da počne do kraja godine. ODbornici Skupštine grada će se sutra izjasniti o planu detaljne regulacije ovog projekta, posle čega će biti raspisan tender.

ПАРК НА 22 ХЕКТАРА: До краја године почиње уређење потеза од Нетон хале до Панчевца

Budući izgled Linijskog parka / Foto Beoinfo

Prema rečima Gorana Vesić,a zamenika gradonačelnika, izgradnja parka trajati tri godine i koštati 55 miliona evra.

- U budžetu za ovu godinu izdvojili smo 15 miliona evra za ovaj park, koji je projektovalo 55 mladih arhitekata - naveo je Vesić. - Linijski park će imati pet kilometara biciklističkih staza, 100.000 metara kvadratnih pešačkih površina, 200.000 metara kvadratnih zelenila, 5.000 novih stabala i 500 klupa. To će potpuno promeniti taj deo grada. Imaće sedam celina. Predviđeni su zeleni zidovi i krovovi, krovne bašte, a na zelenim površinama će se nalaziti sadržaji za ptice i druge životinje, ekološka staništa, ostrva svežine, eko urbani mobilijar i zelene zvučne barijere kod tranzitnog saobraćaja.

Vesić je istakao da će ispod parka biti izgrađena četiri podzemna prolaza za automobile i to u nastavku ulice Tadeuša Košćuška u pravcu Dunava, ispod Dunavske ulice i Linijskog parka, u Knežopoljskoj i u nastavku Cvijićeve ulice. Takođe,gradiće sei nova vodovodna, kanalizaciona i elektroenergetska mreža, telekomunikaciona infrastruktura i novi gasovodni kapaciteti.

- Linijski park planiran je kao jedinstvena celina površine oko 22,8 hektara, na šesnaest parcela i biće deo jedinstvenog sistema zelenih površina Beograda, a delovi parka treba da budu uređeni kao funkcionalne celine za odmore i rekreaciju - poručio je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!