POTOK VIŠE NEĆE PLAVITI RESNIK: Produbljen kanal koji sprečava bujanje vodotoka na obodu Rakovice

G. NOVAKOVIĆ

03. 08. 2021. u 07:52

ČIŠĆENjE, proširivanje i produbljivanje kanala, koji pomaže da se spreči izlivanje Sikiljevačkog potoka u naselju Ljubiša Jelenković, završeno je u julu.

ПОТОК ВИШЕ НЕЋЕ ПЛАВИТИ РЕСНИК: Продубљен канал који спречава бујање водотока на ободу Раковице

Foto Arhiva

Nadležni u Opštini Rakovica prethodno su preventivno poslali mehanizaciju, kako bi sprečili eventualno plavljenje ovog vodotoka. Plan regulacije pomenutog potoka postoji, pa će višegodišnje izlivanje biti sanirano na duži period.

Žitelji dela Resnika uzbunili su lokalnu vlast ovim povodom, budući da je vodotok neretko pravio probleme usled velikih padavina. Stanari naselja Ljubiša Jelenković pozvali su predsednika GO Rakovica Miloša Simića kako bi mu skrenuli pažnju na opasnost, od koje strepe svaki put kada padne veća količina kiša. Zbog toga je i poslata mehanizacija da očisti kanal, zahvaljujući kojem je do sada sprečeno plavljenje Sikiljevačkog potoka.

- Ovaj kanal je iskopan jer potok pravi problem u skretanju kroz naselje - kaže nam jedan meštanin.

- Kuće koje su građene uz potok, skoro po pravilu su bile poplavljene kada su veće padavine. Iz Opštine su poslali bagere da očiste kanal. Nadam se da će to pomoći dok ne počne regulacija potoka, koja bi nas muka rešila na duže staze.

Bager je proširivao i produbljivao odvodni kanal na svim mestima gde je mogao da priđe, kako bi mogao pri većim padavinama da prikupi što veće količine vode.

- Naše ekipe pratile su na terenu nivo vode na svim vodotocima na teritoriji opštine gde je ranijih godina dolazilo do izlivanja, u danima kada su bile najavljene obilnije kiše - reklu su nadležni u GO Rakovica.

Kako smo nezvanično saznali, plan regulacije Sikiljevačkog potoka je spreman, ali kada će realizacija biti omogućena, umnogome zavisi od budžetskih sredstava lokalne samouprave.

REŠENjE Poplave bi trebalo da budu prošlost, Foto Arhiva

A da je Rakovica ugroženi deo grada, kada je reč o poplavama, svedoče brojni primeri. Osim što se nivo vode u Sikiljevačkom potoku podigne dovoljno da napravi probleme u lokalnim domaćinstvima, ni reka Topčiderka ne zaostaje sa doprinosom u ovim nevoljama.

Tako Rakovičani sa zebnjom pamte majske poplave od pre sedam godina. Tada je, kako su posvedočili žitelji, Topčiderka nadošla kao nikada pre.Poplavila je ceo Topčiderski park, Rakovički put, čak su i podrumi zgrada u Patrijarha Pavla bili prekriveni vodom. Stanari su bili evakuisani.

KIJEVO I TOPČIDER

RADOVI na drugoj fazi regulacije Kijevskog potoka privode se kraju. Budući da je reč o pritoci reke Topčiderke, koji je decenijama pretvarana u fekalnu kanalizaciju, neprijatni mirisi bili su deo svakodnevice građana iz ovog dela opštine. Po završetku posla, ovi problemi otići će u prošlost. Radnici JVP "Beogradvode" zaceviće potok. Vrednost posla je 45 miliona dinara, a to je samo deo projekta uređenja kompletne reke Topčiderke sa svim pritokama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)