PUTNIKE LEGITIMIŠU RADNICI OBEZBEĐENJA: Novine u javnom prevozu izazvale burne reakcije građana, "Kentkart" tvrdi da je sve po zakonu

M. STANOJKOVIĆ

03. 07. 2021. u 06:50

PUTNIKE u javnom gradskom prevozu koje kontrolori zateknu bez karte, a oni odbiju saradnju sa njima, legitimisaće privatno obezbeđenje koje je unajmila kompanija "Kentkart", koja upravlja sistemom "bus plusa".

ПУТНИКЕ ЛЕГИТИМИШУ  РАДНИЦИ ОБЕЗБЕЂЕЊА: Новине у јавном превозу изазвале бурне реакције грађана, Кенткарт тврди да је све по закону

Foto N. Fifić

Tako bar, potvrđuju u pomenutoj kompaniji i obrazlažu da će se to odnositi samo na one koji grubo krše obavezu posedovanja putne legitimacije. S druge strane, u firmi za fizičko-tehničko obezbeđenje, čije je najavljeno pojavljivanje u vozilima gradskog prevoza izazvalo buru među Beograđanima, navode da će postupati samo u skladu sa zakonom.

Na angažovanje obezbeđenja koje će pratiti kontrolore u kompaniji "Kentkart" navode da su se odlučili kako bi sprečili incidente, kojih je proteklih meseci bilo.

- Sva ovlašćenja licenciranog obezbeđenja su definisana Zakonom o privatnom obezbeđenju - navode u kompaniji "Kentkart".

- Radnici FTO su adekvatno uniformisani i poseduju licence za obavljanje tog posla koje izdaje MUP. Zakon određuje pravo radnika obezbeđenja da legitimiše. Konkretno, u ovom slučaju, to bi se odnosilo samo na putnike koji odbijaju "svaki vid saradnje sa kontrolorom ili u najekstremnijem slučaju, ugrožavaju bezbednost prolaznika".

Kako navode u "Kentkartu", probni period u kom će se uhodavati kontrolori i obezbeđenje traje do 1. septembra, a timovi će svaki dan biti raspoređeni na druge linije.

Iako navode da žele da se i građani i njihovi zaposleni osećaju sigurno, sudeći po reakcijama građana na društvenim mrežama, najavljena podrška nije naišla na odobravanje putnika.

- Kao da im nije bilo dovoljna komunalna milicija, koja je bila delegirana da im asisistira, pa sad idu sa obezbeđenjem - bili su samo neki od komentara na društvenim mrežama.

Na konkretna pitanja koja smo uputili firmi "Profi tim plus", čiji će radnici pratiti kontrolore na putu pobošljšavanja naplate karata i borbe protiv švercera, o načinu na koji će postupati sa putnicima neplatišama, odgovore nismo dobili, već samo kratko obrazloženje:

- Ono što vam mi možemo reći jeste da se usluga obezbeđenja za koju je angažovana naša agencija obavlja u skladu sa zakonom o privatnom obezbeđenju i ugovorom sklopljenim s klijentom. Za ostale informacije se možete obratiti kompaniji "Kentkart".

PROMENE Kontrolori su se žalili na bezbednost prilikom obavljanja provere ispravnosti karata, Foto N. Fifić

U Sekretarijatu za javni prevoz nisu se oglašavali povodom najavljenih novina. Kako smo nezvanično saznali u gradskoj upravi, mišljenje je da je to samostalna odluka privatnog partnera u čiji način rada ne žele da se mešaju, kao i da će poštovati sistem rada koji je u skladu sa zakonom.

Tako će nakon obezbeđenja na vratima banaka, pošta, prodavnica trgovinskih lanaca, Beograđani u narednim danima ove radnike moći da zateknu i na vratima autobusa, trolejbusa i tramvaja. A ostaje da se vidi da li će "čuvari" leđa kontrolorima i reda u prevozu doprineti boljoj naplati i smanjenju sukoba ili će izazvati kontraefekat.

Foto M. Anđela

OVLAŠĆENjA PREMA PARAGRAFIMA

PREMA Zakonu o privatnom obezbeđenju, službenik obezbeđenja ovlašćen je da izda upozorenje ili naređenje licu ili zabrani ulazak i boravak u štićenom objektu, proveri identitet lica, zaustavi i pregleda osobu, predmete ili prevozno sredstvo;privremeno oduzme predmete; privremeno zadrži osobu, upotrebi sredstva prinude, pod uslovima utvrđenim ovim zakonom.

- Obezbeđenje može da proverava identitet lica koje ulazi ili izlazi iz štićenog objekta ili se u njemu zatekne, ugrožava štićeni objekat, prostor ili lice, prema kome upotrebljava sredstva prinude ili koja privremeno zadržava - navodi se u zakonu.

- Provera identiteta obavlja se uvidom u ličnu kartu ili drugi identifikacioni dokument sa fotografijom izdat od nadležnih državnih organa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!