SUVE ČESME NA OBODU BEOGRADA: Pojačane kontrole, inspektori kaznili 23 korisnika zbog rasipanja vode

E. B. R.

26. 06. 2021. u 09:17

TROPSKE vreline osušile su česme u prigradskim delovima Beograda, koje i inače kubure sa vodosnabdevanjem.

СУВЕ ЧЕСМЕ НА ОБОДУ БЕОГРАДА: Појачане контроле, инспектори казнили 23 корисника због расипања воде

Foto Arhiva VN

Prethodnih dana, kada je živa na termometru skočila do 40. podeoka, delovi Barajeva, Lazarevca, Mladenovca, Grocke i Sopota nisu imali vodu, a neki i po dva dana uzastopno! Nadležni uveravaju da je situacija stabilna, te da su rezervoari očuvani i nigde nisu potpuno ispražnjeni.

Ipak, žitelji surčinskih naselja Bečmen, Petrovčić i Progar ovih dana imaju velikih problema sa pritiskom u cevima. Prema rečima predsednika GO Surčin Stevana Šuše, najgore je uveče kada su česme gotovo suve.

- Svakog leta imamo veliki problem, ali ovo je najgore dosad - objašnjava Šuša za naš list. Uveče voda ističe kap po kap, gotovo da je i nema. Građani se žale, bilo je mnogo pritužbi. Nema cisterni, a bunari su slabi. Pojedini sugrađani su punili cisterne na hidrantima, te sam zahtevao od JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" da ih zatvore, jer oni nisu namenjeni za to. Sem u naseljima, veliki problem je i u samom centru opštine.

Foto Arhiva VN

U Barajevu je sada gotovo duplirana potrošnja vode, što zbog rashlađivanja, što zbog onih koji su pohrlili u vikendice gde nisu dolazili više od godinu dana. Kako je rekao prvi čovek ove opštine Slobodan Adamović, stanje je sada stabilno i celo Barajevo je juče imalo vodu, ali sugrađani moraju da budu odgovorniji i ne rasipaju dragocenu tečnost.

- Građani su zbog visokih temperatura znatno više koristili vodu u nekim delovima Barajeva - kaže Adamović. - Duplirana je potrošnja u prethodnih nekoliko dana.

Adamović je, kako nam je ispričao, apelovao na nadležne iz "Vodovoda" da posebno obrate pažnju na naselje Gaj u kojem ima najviše stambenih zgrada, kao i da se u nekim mestima sprovede plansko isključivanje vode.

Sredinom nedelje, situacija sa vodosnabdevanjem pogoršala se u Mladenovcu, kada je, bez prethodne najave i obaveštenja JKP "Mladenovac", sa električne mreže isključeno pet reni bunara. Time je proizvodnja dragocene tečnosti smanjena za 25 litara po sekundi. Posle dva teška dana, mladenovački Štab za vanredne situacije saopštio je da je stanje sa vodosnabdevanjem bolje. Ipak, za domaćinstva u pojedinim delovima koji pripadaju drugoj visinskoj zoni, može biti kratkih prekida u snabdevanju ili zamućenja vode.

Grad Beograd se ekstremno visokim temperaturama prilagođava kao elementarnoj nepogodi, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić i rekao da je sistem "Beogradskog vodovoda i kanalizacije" stabilan, a da se havarije dešavaju na drugim, kritičnim sistemima. Prema njegovim rečima, u četvrtak je na terenu bilo 30 ekipa i kažnjena su 23 korisnika zbog nenamenskog trošenja vode.

- Zalivaju se bašte, peru ulice, neki imaju svoje bazene, a potom neko nema dovoljan pritisak ili nema vodu - ističe Vesić. - Najviše inspekcije je u podavalskim selima, Grockoj, Barajevu, Obrenovcu. Pomoći ćemo i gročanskom vodovodu da se izbori sa ovom situacijom, a pravo rešenje za Vrčin biće kada u martu sledeće godine priključimo Grocku i Vrčin na regionalni vodovod Makiš - Mladenovac.

Vesić podseća da se radi i vodovod u Ritopeku, koji će biti završen u novembru i veći deo ovog naselja biće priključen na gradsku vodu.

- Građani Vrčina sledeće godine neće imati ovakve probleme jer će biti priključeni na gradski vodovod - najavio je zamenik gradonačelnika.

On kaže da se, osim kažnjavanja, mora naći i rešenje za to da ne se ne mogu koristiti velike količine vode za zalivanje bašta, te da se razmišlja o uvođenju blok-tarifa.

Inače, drugi dan zaredom, građani Vrčina protestovali su u centru naselja, a grupa ljudi pokušala je i da blokira auto-put. Na ovaj način izrazili su gnev zbog višedecenijskog problema sa restrikcijama. Građanima se obratio i direktor lokalnog vodovoda Mirko Dobrijević, koji je saopštio da će uz pomoć privatnog bunara nadomestiti nedostatak kapaciteta. Ipak, meštanima ovo rešenje ne odgovara, jer će do ostvarenja saradnje proći još najmanje dve nedelje.

U LAZAREVCU RESTRIKCIJE DVE VEČERI

NA teritiriji Lazarevca, uveravaju iz ove opštine, nije bilo većih problema, ali postoje mesne zajednice u kojima je vodosnabdevanje slabije bez obzira na temperature.

- U tim mesnim zajednicama postavljene su cisterne sa vodom. Imali smo restrikcije dve večeri od 23 do pet ujutru, ali to je bila jedna od mera predostrožnosti kako bismo sačuvali vodu tokom ovih vrelih dana. Nismo imali prijave da je u nekom delu opštine bilo većih problema, i da vode nije bilo - kažu iz GO Lazarevac.

U SEKUNDI 6.600 LITARA

JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" svakog sekunda proizvede 6.600 litara vode, što je mnogo više od projektovanog kapaciteta od oko 6.000 litara. Prema Vesićevim rečima, ubrzano se radi na projektovanju fabrike za preradu pijaće vode Makiš 3, koja bi trebalo da donese novih 5.000 litara u sekundi, čime bi se Beograd obezbedio vodom u narednih 20 do 30 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave