DIŽU GLAS ZA SVOJ KRAJ: Građani sve smeliji u inicijativama protiv gradnje i investicija koje smatraju neodgovarajućim

M. Stanojković

21. 06. 2021. u 07:21

STANARI udruženi oko problema koji su im se "doselili" u komšiluk, u poslednjih nekoliko nedelja uspeli su da dobiju male bitke na svom terenu protiv investitora ili onih koji su remetili mir u susedstvu.

ДИЖУ ГЛАС ЗА СВОЈ КРАЈ: Грађани све смелији у иницијативама против градње и инвестиција које сматрају неодговарајућим

Skupu prisustvovao veliki broj građana

Dorćolci su sačuvali parking, drveće, a stanari novobeogradskih blokova uspeli su da zaustave građevinske mašine. Negujući građansku solidarnost posle uspeha u svom kvartu, stanari Bloka 37 preselili su se na teren Bloka 33.

Nezadovoljni upravnici stambenih zajednica i stanari Solunske na Starom gradu nedavno su izašli na protest protiv proširenja njihove ulice i Dračke, odnosno odluke da Solunska bude dvosmerna od Dračke do Dubrovačke. Ovim radovima, kojima su stanari stali na put, izgubili bi 26 parking mesta i tri stabla. Njihove akcije urodile su plodom, pa im se odazvalo rukovodstvo opštine Stari grad, koje je na kraju u razgovoru sa Direkcijom stalo na stranu građana.

Prethodno su njihove komšije iz Cetinjske ulice posle mnogobrojnih neprospavanih noći dobile spor sa Gradom koji su tužili zbog buke.

- Kada vam kažu da ne može i da ne vredi, ne verujte - poručili su stanari Cetinjske i Zetske nakon donete presude. - Prvi osnovni sud je presudio da Grad Beograd nije iskoristio sve postojeće pravne mogućnosti da stane na put bahatim ugostiteljima. Grad je dužan da nam isplati naknadu na ime nematerijalne štete.

Da građanski glas može da utiša građevinske mašine pokazali su i stanari višespratnica u Bloku 37, koji su se danima bunili protiv izgradnje zgrade u njihovom kraju. Njihovu buku čuli su predstavnici Grada, pa je investitor privremeno obustavio radove.

Uspevši da ostvare nakratko pobedu protiv investitora, ohrabreni su krenuli da pomažu i komšijama iz Bloka 33, kojima su najavljeni građevinski radovi. Ipak, kako kažu, oni još mogu da spreče da gradnja uopšte počne, jer je projekat tek na javnom uvidu.

- Hvala im što nam pomažu. Znaćemo to da cenimo i da vratimo podrškom. Za razliku od njih koji nisu ni znali kada je javni uvid, mi pokušavamo da sprečimo u startu. Primedbe su poslate, pa se nadamo uspehu - kažu iz Bloka 33.

GRAD UVODI ANKETIRANjE

GRAD Beograd uskoro će uvesti anketiranje građana kao obavezan korak pre izrade planova. Iako Beograđani imaju i sada mogućnost da na javnom uvidu daju primedbe na projekte, to se, navode u gradskoj upravi, u praksi ispostavilo kao nedovoljno. I dovodilo je do nerazumevanja građana na koji način se menja njihov kraj.

 

STEPA I VOJVODA VLAHOVIĆ ZA PRIMER

STANARI naselja Stepa Stepanović od prvog organizovanja i protesta uspeli su da reše mnoge probleme u svom kraju, ali i da budu uzor drugim Beograđanima koji su se organizovali na sličan način. Odnedavno sve glasniji su i stanari naselja Vojvoda Vlahović, koji su se okupili u Udruženje "Moje naselje" kako bi pokušali da poboljšaju kvalitet života.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije