ODZVONILO HAOSU NA REKAMA: Više neće biti ni splavova-solitera

Tanjug

09. 06. 2021. u 21:19

BEOGRAD je dobio propise koji će regulisati oblast postavljanja splavova, a kako kaže glavni gradski urbanista Marko Stojčić, cilj je da Beograd uredi tu oblast i zadrži objekte po kojima je prepoznatljiv.

ОДЗВОНИЛО ХАОСУ НА РЕКАМА: Више неће бити ни сплавова-солитера

Foto: Novosti

Plan definiše osam tačnih lokacija gde se plutajući objekti mogu nalaziti, razmak između njih imajući u vidu protivpožarne propise, rekao je Stojičić i dodao da će vlasnici imati rok od dve godine da izmene arhitektonski neprihvatljive objekate.

Odbornici su na današnjoj sednici usvojili Odluku o postavljanju “plutajućih objekata na vodnom zemljištu”, kao i Plan mesta gde će oni biti postavljani u Beogradu.

Stojčić je Odluku ocenio kao veoma važnu kako za vlasnike tih objekata, njihove korisnike, ali i sve građane koji žive u njihovoj blizini.

-Izrada plana bila je veoma zahtevna. Plan predstavlja početak konačnog razrešenja ove teme. Beograd ima preko 200 kilometara obala i sigurno je u poslednjim decenijama postao evropski grad sa najviše investicija i gradnje u toj oblasti, rekao je on.

Podsetio je da je taj segment bio zapostavljen i zbog toga postoje objekti koji ne zadovljavaju standarde.

Tim planom definisane su zone u kojima mogu da postoje splavovi, kao i zone za koje su potrebni posebni uslovi. Nakon ovog plana očekujemo izmene Zakona o vodama koje će nam pomoći da u potpunosti uredimo tu oblast, rekao je Stojčić.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da uređivanje te oblasti zahteva da se radi korak po korak.

-Uz ostavljanje roka da se svi prilagode, jedna od stvari je i ta da vlasnici splavova neće moći da bacaju fekalije u reku. Verujem i da će ih, kada počnemo da naplaćujemo, polovina nestati u roku od nekoliko meseci, jer sada ne plaćaju ništa, već drže mesta koja žele da preprodaju, rekao je Vesić.

Definisaće se visina splavova, pa više neće biti splavova solitera, kao i to u kom delu obale sme da se obavlja koja delatnost.

Vlasnici splavova biće obavezni da čiste oko objekata jer će kazne biti rigorozne.

“Beogradvode”, kako je najavio, nabaviće brod za čišćenje obale, a za ljude koji žive blizu obala biće veoma važno to što će se rešavati i problem buke sa splavova.

Podsetio je i da je u toku je javna rasprava i zakon će nam dati ovlašćenje da Komunalna milicija može da reši problem buke koja se ne odnosi samo na splavove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri