VELIKI ARHEOLOŠKI PROJEKAT: Potraga za Crkvom Uspenja Presvete Bogorodice u Beogradu

G. N. - M. S.

28. 05. 2021. u 10:11

GRAD Beograd doneo je konačnu odluku da finansira arheološke radove na pronalasku temelja Crkve Uspenja Presvete Bogorodice.

ВЕЛИКИ АРХЕОЛОШКИ ПРОЈЕКАТ: Потрага за Црквом Успења Пресвете Богородице у Београду

Foto: Arhiva VN

Pretpostavlja se da je na delu Beogradske tvrđave od ovog hrama jedino ostao sačuvan ostatak mermenog nadvratnika sa ktitorskim natpisom despota Stefana Lazarevića. Predlog je, kako je, za "Novosti", rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić na jučerašnjem obeležavanju 61. godine postojanja Zavoda za zaštitu spomenika kulture upućen ovoj insitituciji.

Ukoliko Zavod i Areheološki institut prihvate ponudu, stručnjaci će krenuti u potragu za ostacima jedne od najznačajnih beogradskih crkava.

- Ovo je posle radova na Studentskom trgu, drugo arheološko istraživanje koje ćemo finansirati - rekao je Vesić. - Uspenjska crkva je uništena u vreme austrijskog napada na prestonicu 1719. godine. To je bila crkva despota Stefana koju je Sulejman Veličanstveni pretvorio u džamiju. Pošto znamo gde su temelji mitropolije, ona je bila pored, pa pretpostavljamo da su ostali sačuvani temelji.

Kako je podsetio zamenik gradonačelnika, sledi rekonstrukcija Muzeja grada, stare Železničke stanice.

Foto: Arhiva VN

- Trenutno se radi Spirtina kuća, fasada na Privrednom sudu, a tokom ove godine trebalo bi da počne i rekonstrukcija Zindan kapije i Kapije Karla Šestog - istakao je Vesić. - Grad je spreman da da pruži podršku Zavodu i da finansira sve ono što smatramo da je važno i što može da doprinese očuvanju naše baštine i kulture.

U šest decenija zavoda stalo je 441 nepokretno kulturno dobro, od kojih 18 imaju širi prostorni obuhvat prostorno kulturno-istorijske celine.

-Od 1960. do 1990. godine Zavod je prepoznao devet takvih celina, dok je taj broj u poslednje četiri godine udvostručen - rekla je direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Olivera Vučković.

OČUVANjE KULTURNE BAŠTINE

U SUKOBIMA između onih koji čuvaju našu kulturnu baštinu i onih koji žele da grade, Vesić je podsetio da je Grad uvek stajao na stranu Zavoda.

- Moja poruka svakom investitoru je da se prvo obrate Zavodu za zaštitu spomenika kulture kako bi oni dali svoje uslove, koji moraju da se ispoštuju. To je moj stav i tako ćemo sasvim sigurno nastaviti da radimo - istakao je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest