НАКОН што је постало јасно да је нестанак злата из погона Рударско-топионичарског басена (РТБ) "Бор" далеко већи од првобитно објављене количине, руководство ове компаније је, како "Новости" сазнају, покушало да кривицу за то пребаци на Институт за рударство и металургију (ИРМ) у Бору. Али, по свему судећи, и тај документ којим су хтели да поткрепе своје тврдње био је кривотворен. То је, како се сумња, само једна у низу неправилности које су пратиле крађу 900 кг злата из рудника.

На основу увида у документацију Тужилаштва за организовани криминал (бр. КТР 1251/18, од 23. 10. 2018. године), РТБ је изнео како је дошао до мишљења три доктора наука са Института за технологију нуклеарних и других минералних сировина (ИТНМС) - Мирјане Стојановић, Јелене Петровић и Марије Петровић. Оне су, наводно, изнеле сумњу на поузданост података које је у току добијања злата РТБ добијао од ИРМ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Из РТБ "Бор" нестало 900 килограма злата!

Међутим, на састанку који је организован 4. априла 2019. године у просторијама ИТНМС, др Јелена Петровић и др Марија Петровић су дословце изјавиле да "нису упознате са мишљењем које су наводно дале". Др Јасмина Стевановић, која је испред Института за хемију, технологију и металургију Универзитета у Београду потписала закључак о томе колико злата недостаје у РТБ, питала их је како се неко позива на њихово мишљење будући да никакав извештај нису потписале. Њих две на то нису имале одговор. Др Мирјана Стојановић је, у међувремену, отишла у пензију и није присуствовала састанку.

Састанак у ИТНМС је тада прекинут на захтев директора те научне установе, пошто је установљено да постоје необориве чињенице о бројним неправилностима, лажним путним налозима и извештају за другу институцију. Документ који је достављен РТБ "Бор" потписао је др Владан Милошевић, и интерног је карактера, а као такав није смео бити послат у РТБ "Бор".

"Новости" су у среду контактирале са Благојем Спасковским, који је до краја 2018. обављао дужност генералног директора РТБ "Бор".

- Не могу да коментаришем истрагу која је у току - казао нам је Спасковски. - Ја верујем у институције и надам се да ће кривци бити пронађени.

На наше питање да, ипак, прокоментарише потенцијални нестанак злата, јер се то дешавало за време његовог мандата, Спасковски нам је одговорио:

- Ја сам управљао целом компанијом. Тада је директор Топионице и рафинације бакра (ТИР), у чијем саставу послује "Златара", био Бобан Тодоровић, тако да вам је можда он адреса.

Након тога, "Новости" су контактирале са Тодоровићем, који је од 2010. до децембра 2016. био на челу ТИР, али нам је он казао да извештај о несталој количини злата није видео, па не може ништа да коментарише.

- Ако идемо аналогијом Спасковског, ја могу да вас упутим на мог тадашњег заменика за производњу, управнике "Златаре" и "Електролизе", као и на руководиоце свих техничких припрема у ТИР - казао је Тодоровић.

Како су "Новости" објавиле, из погона за добијање племенитих метала "Златара" у саставу некадашњег РТБ "Бор", за нешто више од три године нестало је скоро 900 килограма злата, вредног скоро 37 милиона долара.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Како је нестало злато из РТБ „Бор“: Обогатили се од - муља!

ХАПШЕЊЕ РАДНИКА

ПО сазнањима нашег листа, након што су 10. маја прошле године ухапшена четири радника РТБ - И. С. (43), З. П. (52), Г. П. (44) и Д. М. (45), слободе је тада лишен и С. С. (42), бивши радник "Златаре", као и Д. М. (44) и З. И. (49), некадашњи радници предузећа "Заштита", које је раније обезбеђивало РТБ. Код њих је пронађено 136.765 евра, 3.897 долара и 98.000 динара, као и више од килограм златног накита. Настављена је истрага која је довела до невероватних резултата.