ИЗ погона Рударско-топионичарског басена "Бор" од 2014. до средине 2017. године украдено је тачно 243 килограма злата, вредног готово девет милиона евра - показали су резултати истраге, у коју су "Новости" имале увид. Рађени су "метал биланси" за сваку годину, како сазнајемо, да би, на крају, анализе показале - да је у том периоду РТБ остао ускраћен за знатну количину племенитог метала.

Према нашим сазнањима, еминентни стручњаци са једне високонаучне установе у Србији за сваку годину проверавали су "улаз" и "излаз" анодног муља - сировине чијом се прерадом добија злато. Он се, притом, добија као нуспроизвод прераде концентрата бакра. Испоставило се да је 243 килограма племенитог метала - нестало.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: ИЗ РТБ "Бор" за три године "испарило" 243 килограма злата

Истражни органи су испитали више од 50 сведока, међу којима и најодговорније људе из РТБ. На питање како је могуће да на крају године, када се своде биланси стања, нису приметили да им фали злато, сви су листом одговорили да - не знају! Према последњим информацијама, круг осумњичених за ову малверзацију проширен је на још пет особа. Међутим, сумња се да ће до краја поступка листа осумњичених за "пљачку века" бити много дужа.

Подсетимо, због сумње да су извршили кривично дело тешка крађа 10. маја прошле године ухапшена су четири радника РТБ - И. С. (43), З. П. (52), Г. П. (44) и Д. М. (45). Уз њих, слободе је тада лишен и С. С. (42), бивши радник "Златаре", као и Д. М. (44) и З. И. (49), некадашњи радници предузећа "Заштита", које је раније обезбеђивало РТБ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Ухапшена тројица због покушаја крађе бакарних лимова

ИМОВИНА

ОД првобитно седморице осумњичених одузето је 48 некретнина, које су биле у њиховом или власништву њихових ближих рођака. Реч је о становима, локалима и викендицама широм Србије. У претресу станова и других просторија осумњичених, пронађено је 136.765 евра, 3.897 долара и 98.000 динара, као и више од килограм златног накита.