Збринуле 1.500 Срба из Олује

В. Н.

05. 09. 2019. у 20:46

Збринуле 1.500 Срба из Олује

Колона избеглица из Хрватске

Речи нису довољне да опишу нашу захвалност за ваша племенита дела и милосрђе које сте показали према нама 1995. године - рекао је градоначелник Београд

ТО што сте урадили за наш народ у најтежим тренуцима, никада се не заборавља. Речи нису довољне да опишу нашу захвалност за ваша племенита дела и милосрђе које сте показали према нама 1995. године - рекао је градоначелник Београда Зоран Радојичић, који је у четвртак у Старом двору угостио 40 монахиња и четири јеромонаха из манастира Свете Лидије Филипљанке, из грчког места Аспровалта, захваљујући им што су за време трајања акције "Олуја" у манастир примили 1.500 људи и деце.

Тамо су крстиле више од 1.000 српских ученика, а отвориле су прву српску школу у коју су пре подне ишла грчка, а после подне српска.

Радојичић је гостима поручио да су Београд и Србија њихов други дом, где су увек добродошли и да се нада да ће се наставити развијање братских односа.

Прочитајте још - Тумански монаси још једном одушевили Србију (ВИДЕО)

Архимандрит Никанор је рекао да им је велика част што су лепо прихваћени у Србији, где су посетили Владу Србије, српског патријарха, манастире и цркве. Навео је да је прихватање и одгајање српске деце започео покојни архимандрит Теофил, а да су монаси и монахиње његово дело наставили.

- Учио нас је да не треба да говоримо само о људима, народима и братству, него да то покажемо на делу. Отац Теофил је одмах по страдању српског народа осмислио програм како би српска деца долазила и била под патронатом сестара манастира Свете Лидије Филипљанке - рекао је архимандрит Никанор.

ИКОНА НА ДАР

ГРАДОНАЧЕЛНИК Београда је од монахиња добио на дар икону Свете Лидије из овог манастира и поклон манастира Свете Тројице испод Олимпа, а братству и сестринству манастира он је поклонио графику Београда, коју је насликао Момо Капор.


Зоран Радојичић са гостима из Грчке у Старом двору Фото Танјуг

Сестринство Свете Лидије је познато по свом хуманитарном раду, а у оквиру манастира налази се једна од највећих хуманитарних организација у Грчкој.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Nemanja

05.09.2019. 21:38

Kao maturant 2004.godine bili smo srdacno primljeni u manastir Sv.Lidije na prenociste.Divni ljudi.Ugostili su nas kao rod rodjeni.