Нела Кубуровић: Закон о пореклу имовине стиже пред посланике, нема политичке одмазде и односиће се на све грађане

В. МИЈАТОВИЋ

понедељак, 10. 02. 2020. у 09:02

Нела Кубуровић: Закон о пореклу имовине стиже пред посланике, нема политичке одмазде и односиће се на све грађане

Нела Кубуровић, фото Д.Миловановић

Не видим себе у СНС ако се Вучић повуче са чела странке

ВEРУЈЕМ да ће у наредним данима предлог закона о пореклу имовине бити пред народним посланицима. Он ће се односити апсолутно подједнако на све грађане. Веома сам поносна што је Министарство правде успело, и поред свих отпора који су долазили са разних страна, да изради један врло квалитетан законски текст. У њему нема никакве политичке одмазде, као што појединци желе да представе.

Ето, после дводеценијских празних најава Србија би коначно могла да добије закон који би најзад могао да "прочешља" како су се богатили разни који нам кроје капу - од тајкуна до политичара и да ли је у тој "акумулацији капитала" било злоупотреба - каже, у интервјуу за "Новости", Нела Кубуровић, министарка правде.

Прочитајте још - Лепа вест из Владе Србије: Министарка Нела Кубуровић у другом стању

Поменути пропис, уколико буде усвојен, практично ће бити последњи са печатом министарке правде која полако раздужује ствари у свом кабинету и спрема се за другу, несумњиво пријатнију улогу - у марту ће постати мајка. На почетку разговора Нелу Кубуровић питамо који јој је био најсрећнији, а који најтежи тренутак откако је у Влади:

- Било је заиста пуно и једних и других. Отварање реконструисане Палате правде у Београду је можда на најлепши начин обележило овај мандат, јер је то нешто што је видљиво грађанима, а што је било и те како потребно судијама, тужиоцима и запосленима у правосуђу. После више од деценије чекања почела је примена Закона о бесплатној правној помоћи и данас сви грађани Србије имају једнак приступ правди. Са друге стране, интеграција српских судија и тужилаца у тзв. косовски правосудни систем оставила је горак укус у устима, а ни седнице Савета безбедности о сарадњи са Хашким трибуналом, данас Механизмом, ништа нису биле пријатније, посебно када је реч о непосредним сусретима са Мероном, Ађијусом или Брамерцом. Све време се борите за права својих држављана, а ти апели као да су се само одбијали од њих.

* Имате ли трему пред порођај и хоће ли узвишена улога мајке значити и крај ваше политичке каријере?

- Моја сарадња са председником Вучићем и СНС неће се променити, иако ме у наредном периоду на приватном плану очекују нови изазови. Чврсто верујем да је политика Вучића и СНС једина права и која Србију води путем просперитета, бољег живота наших грађана и стабилности, и на том путу ја ћу увек бити подршка.

* Све више се спекулише о лошим односима у СНС, између осталог и на линији Небојша Стефановић - Зорана Михајловић. Може ли то да уздрма напредњаке?

- СНС никада није била политичка партија једноумља, и свако има право да каже своје мишљење, које се поштује и узима у обзир све док год је у складу, пре свега са законом, и у интересу целе државе и свих грађана. СНС је велика и државотворна странка у којој смо сви окупљени око исте идеје - а, то је бољи живот наших грађана.

фото Д.Миловановић

* Како видите изјаву Михајловићеве да би напустила СНС уколико би Вучића на месту председника заменио Стефановић?

- Не бих улазила у личне односе својих колега. Изузетно поштујем и уважавам рад и једног и другог. Чињеница је да смо сви добили прилику, и у оквиру странке, и у Влади, да за своју државу урадимо нешто добро. Наши грађани очекују од нас да радимо као тим, који ће им омогућити више радних места, изграђених путева, што мање криминала на улицама, и само то се рачуна.

Прочитајте још - НЕЛА КУБУРОВИЋ: Робијаши ми честитају Нову годину

* Да ли бисте остали у странци уколико би Вучић отишао са чела, што је и најавио да ће се десити после Видовдана?

- СНС је странка изграђена на вредностима које је поставио Вучић. Те вредности, које подразумевају напоран рад, велика одрицања данас зарад боље будућности наше деце, тешке реформе, грађење јаких веза и са Западом и са Истоком, Србију су после више деценија назадовања повеле путем напретка. Због тога сам са задовољством део тима СНС и Александра Вучића, и зато, ако он не буде више предводио тај тим, ја не видим себе у њему.

* Сматрате ли да је у СНС потребно велико кадровско проветравање?

- СНС неће дозволити да изгуби поверење грађана због бахатих појединаца, за које сви знамо да постоје, не само код нас, већ и у свакој политичкој партији. Али, за разлику од других, СНС неће у својим редовима гајити и чувати оне који не раде у интересу своје државе и грађана, већ ће сви такви сносити и политичку и сваку другу одговорност за своја дела.

фото Д.Миловановић

* Може ли бојкот дела опозиције да доведе у питање легитимност избора?

- Зар неко заиста може да поверује да легитмности предстојећих избора зависи од тога да ли ће на њих изаћи Ђилас, Јеремић и Обрадовић, који сви заједно не могу да освоје више од 10 одсто гласова. Њихов бојкот је само покриће за евидентан неуспех, јер знају да немају подршку грађана, и да ће на овим изборима уколико изађу бити окончан њихов политички живот. Важно је да постоје сви услови за фер и демократске изборе. Влада Србије је усвојила измене закона, које су рађане у сарадњи са европским партнерима и цивилним друштвом, и тиме обезбедила изборни процес какав никада до сада није постојао у Србији. Скупштина је пре два дана усвојила предлог о смањењу цензуса на три одсто, што ће омогућити да у парламент уђу и мање странке, које ће као представници грађана учествовати у политичком животу Србије. А ако се бојкоташи плаше да не могу да пређу ни тих три одсто, то говори само о њиховој политичкој легитимности, али не и о легитимности избора.

ВАЖЕ ГАРАНЦИЈЕ ЗА МЛАДИЋА

* ИМАТЕ ли информације о здравственом стању Ратка Младића? Важе ли још гаранције државе да му се овде обезбеди лечење?

- Његово здравствено стање је и даље веома лоше и нажалост тешко да можемо да очекујемо нека значајна побољшања. Гаранције да му се у Србији обезбеди лечење и даље важе и Србија је више пута нагласила да је увек отворена да их у сваком тренутку пружи. Међутим, све наше молбе се одбијају од стране судског већа без много објашњења.


фото Д.Миловановић

НЕ ОДУСТАЈЕМО ОД ХАПШЕЊА ЋУНИЈА

* ДА ли би нови министар одбране тзв. Косова Антон Ћуни био ухапшен ако би крочио у централну Србију?

- О каквом се накарадном покушају државне творевине ради, говори управо то да се за министра поставља доказани ратни злочинац, који је осуђен на 15 година због убиства петорице српских војника. За било ким за кога је расписана потерница, против кога се води поступак или је правноснажно осуђен, српски правосудни органи неће одустати. Оваквим људима није место ни у каквим владама, није им место на слободи, већ у затвору. Свака жртва, ма које националности била, и њихове породице имају право на правду и Србија од тога неће никада одустати.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (24)

Savo

10.02.2020. 09:44

Laz, laz I laz , obmana nikad se taj zakon nece usvojiti jer licno ucestvujete u pljacki srbije,

Mija Pećanac

10.02.2020. 09:50

Pošteni bogataši nemaju razloga da se plaše , ali je pitanje da li je moguće da se neko preko noći "pošteno" obogati kao što je čestslučaj u postkomunističkim zemljama.

budja Topola

10.02.2020. 10:34

I poreklo unazad 40 godina, sada radi 3-4 godine i kupi stan dobar auto letovanje, zimovanje, odakle !!??

Goran

10.02.2020. 10:36

S obzirom da se predloženim Zakonom o poreklu imovine legalizuje sve što je pokradeno do 1.1.2007. godine opšti je utisak da su ga pisali Tajkuni. Toliko o zakonu i borbi protiv kriminala i korupcije.

Goran ali ne Bot

10.02.2020. 10:49

Izjave poput "ne vidim sebe u SNS ako Vucic ode" su jedinstven dokaz da SNS nema politiku ni ideale iza kojih su ljudi u toj stranci, već isključivo vezu sa jednim čovekom i to poltronsko vezu iz čistog interesa. Bez Vucica SNS ne postoji jer SNS nije ideja već jedan čovek. Zato i nemaju nikakvu zvaničnu politiku već spisak lepih želja bez konkretnih predloga kako to postići.

veselnik

10.02.2020. 11:01

Molim za objavljivanje celog teksta predloga zakona o poreklu imovine. Od kada pocinje provera, 1991 ili posle velikih "privatizacija"?

Рашо

10.02.2020. 11:17

Стара прича о путницима брода пред потонуће!

Sapijen sat...!

11.02.2020. 13:39

@Војин - Vojin, vi obično gađate u centar problema. Raspitao sam se što znači kada izađe samo ime i dobio sam obavještenje da je to upozirenje da ste nepoželjni ?

Zoran Kg

10.02.2020. 11:23

Beše jedan takav zakon 70-tih godina u Titovo vreme i ništa nije rešio tada, a šta očekujete sada u ovo demokrarsko vreme?

vojislav

10.02.2020. 11:27

Treba da se zakoni sprovode, misli da i sad vazi zakon da se imovina nezakonito stecena ODUZIMA.Vi pokusajte da se i postojeci zakoni sprovedu.Mislim da je to Vas posao!!!

Sima

10.02.2020. 11:52

A dal će da se odnosi na aktualne političare koji nose Canalli odela od 5000 evra i političarke koje nose tašnice iste cene , a plata s toplim obrokom 120.000 dinara?

dasa

10.02.2020. 11:52

Bas mi je drago za nju da je uspela da se izbori sa pre svega sterwotipima o njenim godinama i ne iskustvu.

Dragojlo

10.02.2020. 12:17

To je odlicna stvar ako se odnosi na period od 01,01 1990 godine!!!Drugo sto zelim reci da vam je sudstvo i tuzilastvo katastrofalno lose pa kako mislite da se to odradi krajnje profesionalno??????????????????????????????????????

Jolle

10.02.2020. 12:28

Sam naslov ovog teksta govori sve. Odnosice se na "SVE" gradjane. Da na gradjane kao i uvek ali na politicare sumnjam .gradjani ce biti masa za prikrivanje tako sto ce pojedinci koji su svoju imovinu cak i zaradili ili sa mukom stekli morati da dokazuju kako i sta rade pa ce tu biti maltretiranja i alarmiranja javnosti kroz medije dok ce elitna bulumenta da gleda iz prikrajka naravno nedodirljiva kao i uvek jer ce jedina da bude u mogucnosti da gurne masan mito.

pera

10.02.2020. 12:45

"SNS nikada nije bila politička partija jednoumlja, i svako ima pravo da kaže svoje mišljenje, koje se poštuje i uzima u obzir sve dok god je u skladu" ha ha ha ha ha ha ha ha ha