Дачић: Нема јединственог апела са запада да се укину таксе

Танјуг

среда, 13. 03. 2019. у 10:07

Дачић: Нема јединственог апела са запада да се укину таксе

Ивица Дачић Фото Д. Миловановић

Шеф српске дипломатије је рекао да САД имају интерес да се таксе укину, настави дијалог, јер желе за себе политички плус
Нема јединственог апела међународне заједнице на Приштину за укидање такси на робу из Србије и зато оне опстају, каже шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Он је рекао да САД имају интерес да се таксе укину, настави дијалог, јер желе за себе политички плус.

"Неке земље ЕУ не желе то и стално причају Рамушу Харадинају да не укида таксе. Они хоће да се дијалог настави и кад сви седну за преговарачки сто, онда да се укину таксе", рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Подсећа да Велика Британија не осуђује потезе Приштине и да су при ставу да нема промене границе. И Немачка, додаје, није сагласна са променом граница, али да не подржава оно што Харадинај ради.

"Велика Британија, по нашем мишљењу, храбри Харадинаја да не укине таксе, не свиђа им се идеја за компромис и не свиђа им се што нису водећи фактор. Не размишљају да треба да се реши то питање. Предлажу решења која подразумевају да треба да признамо Косово у оквиру постојеће границе и да север Косова има широку аутономију", рекао је Дачић.

Прочитајте још - "Прстеном" плаше Србе

Увођењем такси и усвајањем платформе Приштина је, како каже, зауставила дијалог, а став Београда је да може бити настављен само када се таксе укину.

Отежавајућа околност је, сматра шеф српске дипломатије, што предстоје избори у ЕУ, али и амерички избори, те се може десити да се демократе врате на власт у САД, које заступају став да нема шта да се разговара и да Србија треба да призна Косово.

Упитан да ли је платформу писала Приштина или су је добили са стране, Дачић је рекао да мисли да је писана у Приштини, али да је умешано више фактора и да је свако по нешто додавао.

"Ниједан документ није био против дијалога као платформа. Тиме се поништава Бриселски споразм. У платформи је наведен списак жеља који Србија треба да испуни. Та платформа за нас нема никакав значај, нити ћемо нешто из ње прихватити. То је показатељ колико су против компромисног решења", нагласио је министар.

Прочитајте још - КФОР ПРЕЛАЗИО ЗАМИШЉЕНУ ЛИНИЈУ: Срби стрепе од нових упада

Говорећи о акцији "челични прстен" Дачић је рекао да је Србија упозорила КФОР и НАТО да ће Србија да интервенише ако буду нападнути Срби на КиМ.

"Србија неће дозволити напад на Србе на северу КиМ. Наравно, неће дозволити напад на целом Косову, али је север њихова опсесија", закључио је министар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације