САХРАНА МИРЕ МАРКОВИЋ: Урна стигла, унук Марко се опрашта

Е. В. Н.

20. 04. 2019. у 08:02

САХРАНА МИРЕ МАРКОВИЋ: Урна стигла, унук Марко се опрашта

Слободан Булатовић донео урну из Москве Фото БК ТВ

Супруга некадашњег председника Србије и СР Југославије биће сахрањена у суботу у Пожаревцу. Опело служе три свештеника уз благослов епископа

СУПРУГА некадашњег председника Србије и СР Југославије Мирјана Марковић биће сахрањена у суботу у Пожаревцу. Урну са њеним посмртним остацима у петак је донео из Москве Слободан Булатовић, бивши муж њене ћерке Марије Милошевић. По жељи сина Марка и ћерке Марије, планирано је да урна преноћи у породичној кући Милошевића, а у 15 часова биће положена у заједничку гробницу у којој од марта 2006. почива Слободан Милошевић. Од Мире Марковић на сахрани ће се говором опростити унук Марко Милошевић.

На надгробној плочи одавно је, уз Слободаново, уписано и Мирино име. Пре полагања урне опело ће служити, како незванично сазнају "Новости", три свештеника Браничевске епархије СПЦ, уз благослов епископа Игњатија, декана Православног богословског факултета у Београду. Међу њима је требало да буде и месни парох задужен за Немањину улицу, свештеник Душан Марковић, али незванично сазнајемо да ће он тог дана бити одсутан и да ће га заменити неко од свештеника.

Прочитајте још - Урна са посмртним остацима Мире Марковић стигла у Србију

Сахрани ће, осим блиских пријатеља и родбине, присуствовати њени партијски другови, колеге, грађани Пожаревца, а најављено је да ће из Београда организовано стићи неколико аутобуса, у организацији Удружења "Слобода".

Прочитајте још - ОПЕЛО ЋЕ СЛУЖИТИ ТРИ СВЕШТЕНИКА: Све спремно за сахрану Мире Марковић

Ово удружење у петак је уприличило комеморацију поводом смрти проф. др Мире Марковић. У амфитеатру Европског факултета у Венизелосовој улици у Београду, који се налази уз здање некадашњег ЈУЛ-а, окупили су се Мирини партијски саборци, међу којима су били и актуелни министар екологије Горан Триван и некадашњи премијер Србије Никола Шаиновић.

- Мира је била постојан "материјал" и остала је на бранику човека, слободе, мира, равноправности, југословенства - казао је Ратко Крсмановић, један од најближих сарадника професорке Марковић. - Те идеје нису биле у моди, али је она остала једнако бескомпромисна и изнад модних трендова. Главни јунак њених дела је човек. Једино у тој околности могу да нађем оправдање за острашћен, примитиван и свиреп напад нељуди на њено име и дело.

Унук Марко Милошевић

Крсмановић је подсетио и на време петооктобарских промена:

- Тада су отпочели прогони, терор, претње и хапшења чланова породице Милошевић, а Мира је потражила спас у братској Русији. Живели смо за дан њене слободе, страховали и туговали, а она нас охрабривала хиљадама километара удаљена од отаџбине за којом је жудела.

Њена душа је била пролетерска, патриотизам и српски и југословенски, њена племенитост узвишена, радост младалачка, идеје оригиналне и левичарске. Презирала је кукавице, била је верна идеалима своје младости и људима које је волела. Волела је свој Пожаревац, Браничево, Шумадију, своју Србију.

Док је трајао комеморативни говор Ратка Крсмановића, у амфитеатру су се чули јецаји.

- Само онај ко није познавао професорку Марковић могао је тако страшно да је етикетира, као што је то чињено током њеног изгнанства, али и ових дана, када је цивилизацијски чин да сваки покојник треба достојно да отпутује у вечни мир - казао је, за "Новости", генерал Милош Ђошен, заменик председника Удружења "Слобода". - Оптужбе којима је била изложена, одавно су оборене. Остале су само у главама злонамерних, због којих је, нажалост, умрла у изгнанству, у коме је готово двадесет година чекала, а није дочекала да загрли ћерку. Из кога није смела ни дан, како би се опростила од вољеног мужа. А трагедија је да се њена деца не могу окупити на њеном гробу.

Мира Марковић

О Мири Марковић, професору Београдског универзитета, њеним револуционарним коренима, улози у политичком животу Србије и Југославије говорио је и Вукашин Јокановић, некадашњи функционер са Косова и Метохије.

- Мира је непоколебљиво следила идеје својих родитеља, мајке Вере Милетић и оца Моме Марковића, партизанског комесара и народног хероја, дубоко уверена да у новом веку остају тековине цивилизацијских вредности - подсетио је Јокановић. - Насилно су је од супруга Слободана раставили носиоци петооктобарског пуча, који су га киднаповали и депортовали у Хашки трибунал, у коме није било ни права, ни правде. Мира никоме није оспоравала право на другачије опредељење, али није допуштала ни да јој други ускраћују сопствено политичко и идеолошко мишљење.

Прочитајте још - НА ВЕЧНИ ПОЧИНАК БЕЗ НАЈБЛИЖИХ: Марија и Марко не долазе на сахрану мајке?

Јокановић је говорио и о томе да се професорка Марковић у својим књигама бавила и проблемима на Косову и Метохији, верујући, како је рекао, да Срби и Албанци могу да живе заједно.

- Да ли било која генерација има право да се одрекне дела своје вековне територије - упитао је Јокановић. - Живи сам сведок да се Мира залагала за мир и равноправност свих грађана без обзира на њихову националну и верску припадност.

Своју беседу Јокановић је закључио речима утехе:

- После тешких година патњи и изгнанства почиваће Мира Марковић у родној груди, својој Србији, родном граду, поред вољеног супруга и нашег председника Слободана Милошевића.

БОРБА У ХАГУ

НА КОМЕМОРАТИВНОМ скупу емитован је и аудио-запис са промоције књиге др Мире Марковић "Таквог га знам", коју је објавила "Слобода", а у којој говори о супругу. Чуо се њен глас и порука који су покренули емоције њених сабораца и пријатеља. Говорила је, између осталог, о Слободановој херојској петогодишњој борби за правду и истину о Србији и српском народу пред Хашким трибуналом.

ОБЕЛЕЖАВАЛА СВЕТОГ НИКОЛУ

МНОГЕ је изненадила вест да ће Мира Марковић бити сахрањена по православном обичају, будући да је била лидер левичара. Али, њени пријатељи знају да је обележавала православне празнике, да су и она и њен супруг крштени. Њена девојачка слава била је Свети Никола и редовно ју је обележавала и у Москви. Истина, одлазила је у Подворје Српске православне цркве у Москви, у древни храм Петра и Павла, поштовао ју је нарочито московски владика Антоније. А патријарх Иринеј говорио је да би се према њој требало односити са дужним поштовањем, не само зато што је удовица председника Милошевића, већ и што живи далеко од своје домовине.

ЗАШТИТНА ОГРАДА ИСПРЕД КУЋЕ

ИСПРЕД куће Милошевића, у Немањиној 41 у Пожаревцу, у петак после подне постављена је заштитна ограда са ознаком Града Пожаревца, како комшије не би паркирале своја возила уочи сахране Мирјане Марковић, супруге некадашњег председника СР Југославије и Србије, Слободана Милошевића. У близини капије стајала су само два аутомобила, један пожаревачких, а други подгоричких таблица. Комшије које смо срели у близини куће рекле су нам да се надају да ће тада моћи да уђу и одају почаст покојној комшиници.

У једном тренутку из дворишта Мирјане Марковић изашло је троје људи, два мушкарца и жена, али нису били расположени за разговор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације