I mrtvom bi mu čitali presudu!

D. Vujičić

12. 11. 2017. u 08:01

И мртвом би му читали пресуду!

Darko i Bosiljka Mladić

Sin Ratka Mladića posle odluke Haga da odbije zahtev odbrane. Iz suda za sutra najavili “dramatično saopštenje”

SUDSKO veće Alfonsa Orija odbilo je zahtev odbrane da odloži izricanje presude mome ocu generalu Ratku Mladiću 22. novembra zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja, ali predsednik Tribunala Karmel Ađijus, odnosno Sekretarijat suda nisu se još izjasnili po zahtevu za odlaganje i puštanje mog oca na lečenje. U petak 10. novembra, pošto je sudija Ori saopštio da je zdravlje generala “stabilno”, Mladićevi branioci u Hagu dobili su poruku da će se sutra sud oglasiti “dramatičnim saopštenjem”, a predato im je i dodatnih oko 600 strana lekarskih izveštaja o zdravstvenom stanju mog oca.

Darko Mladić, za “Novosti”, kaže i da ne zna otkud odjednom novi podaci o zdravstvenom stanju, kada su minulog četvrtka tvrdili da su predali ceo medicinski dosije:

- Verujem da je u Tribunalu nastala panika pošto je naš radiolog prof. Gradimir Dragutinović veštačio haški snimak stanja mozga mog oca i konstatovao da se radi o sramnoj zloupotrebi medicinske struke. NJihov strah što su kršili i svoj statut ipak me ne interesuje. Cilj porodice je da Ratku sačuvamo život.

PROČITAJTE JOŠ: Tribunal skriva Mladićeve rezultate?

Sin generala ne zna kakvu bi dramatičnu odluku Hag mogao sutra da saopšti i otkriva da su i tokom prekjučerašnjeg uručivanja novopronađenih generalovih zdravstvenih papira branioci odmah konstatovali - manjkavost. Na fasciklama na kojima piše da sadrže pet kucanih strana dobijali su tri i slično. Naravno, tu dokumentaciju tek treba da analiziraju naši doktori.

PROČITAJTE JOŠ: Hag krio Mladićeve moždane udare

PREVARA HAŠKIH LEKARA DARKO Mladić navodi da je revoltiran postupcima haškog doktora Falkea, koji je unutar ćelije Sheveningena njegovog bolesnog oca dovodio u zabludu da mu srpski lekari nikada neće doći, nudeći mu svog holandskog radiologa da mu ponovo magnetnom rezonancom snimi glavu. Kaže, zbog toga su pokrenuli postupak protiv njega.

- Da su se lekari i sudije bilo koje bolnice i suda tako ponašali u našoj državi prema zatvoreniku, bili bi krivično gonjeni - tvrdi Darko. - Od decembra 2016, kada je zdravlje generala naglo propalo, učinili su sve da mu onemoguće lečenje. Zatvorski doktor Paulus Falke i Sekretarijat prekršili su član 31 Statuta suda u kojem stoji da, ukoliko pritvorenik obezbedi svoj lekarski tim, njemu se mora omogućiti medicinski pregled. Nijedan naš lekar nije video generala, i to uz čudna obrazloženja.

Naš sagovornik podseća na to da su još u martu 2017. srpski lekari dr Gorica Đokić, kardiolog, i Velibor Ristić, neuropsihijatar, na osnovu dobijenih zdravstvenih dokumenta iz Haga napisali stručno mišljenje o Mladićevom zdravstvenom stanju.

na kompletnu zdravstvenu dokumentaciju, diskove sa njegovim nalazima, odbrana je čekala punih šest meseci. Razmatrajući sadržaj tada dobijenih “papira”, država Srbija je u oktobru tražila od Haga da Mladića pusti na lečenje i dala sve garancije...

Darko Mladić pojašnjava i poziv suda da srpski konzilijum lekara dođe u Hag. Kaže da je odbrana dobila samo dva datuma, kraj novembra i decembar, odnosno termine pošto se Mladiću presudi. Dodaje da je evidentno da je Ratko već duže u lošem zdravstvenom stanju i da je tako bolestan iznosio odbranu i odgovarao na pitanja suda.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Damjan

12.11.2017. 08:33

Imajuci u vidu sta se desava sa recimo generalom Krsticem u zatvoru, za sve bi bilo najbolje da general Mladic i umre pre izricanja presude. Za njega, za porodicu i za Republiku Srpsku. Zvuci surovo, ali tako je. Smrt nije najgore.

Petronije Arbitar

12.11.2017. 11:48

@Damjan - Najbolje da se nije ni rodio. Po vama, to bi bilo najbolje rešenje, čak da se nijedan Srbin nije rodio. Ili da su mu ustaše ubile roditelje pre nego što se rodio, "zvuči surovo" kako vi kažete, ali sve bi onda bilo jednostavno - nema Srba, nema problema! Smrt nije ono najgore. Je l tako? Onaj ko se borio za Srbe i branio Srbe, naravno, sada treba da umre kad ga već nisu ubili u borbi.

Damjan

12.11.2017. 12:38

@Damjan - Izvini druže, ja sam Srbin i to dobronameran. Da te pitam nešto: Da ti je general Mladić otac, da li bi voleo da ga kolju muslimani u zatvoru kao generala Krstića i da mu je svaki dan "života" pakao? Voleo bi to? Znaš onu izreku kod nas: Spasao se, sad može da se odmori. Ima unuke, ima sina, a ko veruje u Boga, možda ga tamo čeka i ćerka.

Inat

12.11.2017. 10:14

Steta sto nije umro...steta sto se nije ubio...steta sto nije poginuo jos tada recimo u borbi...Steta sto ce on da umre svakako nakon sto optuzbom natovare Republiku Srpsku...Ali otrpecemo...samo jedno nemogu.Nikako da umre onaj ko ga izrucio!

kkk

12.11.2017. 10:52

Kako je licemjerna Srbija I kako iskoristava I prodaje Srbe preko Drine za male pare od pamtivjeka. Sramotno I bijedno.

Idjos

12.11.2017. 10:58

Pa Srbiji je bitna Farma bre I pevaljke, a ne general Mladic. Dajte nam jos rijalitija, to hocemo!

Rastko

12.11.2017. 12:28

oni citaju PRESUDU SRBIJI A NE- Ratku Mladicu za koga ih bas zabole da li ce biti mrtav ili ziv , BITNO JE, DA SRBIJA koja se batrga i koprca iz samrtnog ropca vec TRI decenije unazad , konacno - UMRE ! ! !

Rastko

12.11.2017. 12:39

Oce Turci da na papiru ZVANICNO imaju tapiju da je Srbija genocidna nacija a R.Srpska tvorevina koja je nastala na GENOCIDU, da bi zapad , najzad otvorio vrata mudzahedinima da proteraju nasu bracu preko Drine a da sebi pripoje i Sandzak, koje bi SRPSKE teritorije spojili sa Turskom i ostvarili dugo ocekivan visedecenijski PLAN - 'ZE-TRA' ili ti zelena transvrezala o kome sanjaju svi muslimani na ovom prostorima a cime se ujedno IZAZIVA i Rusija ! ! !

heroj

12.11.2017. 12:59

generale treba da se ubijete kao japanski heroji i da ne dozvolite da vam šačica nevernika kroji sudbinu

realist

13.11.2017. 02:53

Tog,Tribunala trebalo. je odavno zatvoriti i posadu koja radi sa tuziocima sve U Alkatraz.

Braco

21.11.2017. 16:05

JA SE NE BIH ZACUDIO DA SE POKAZE DA JE DR FALKEOV DEDA ILI OTAC BIO STRAZAR U AUSVICU. ON SAMO NASTAVLJLA FAMILIJARNU MRZNJU PREMA SVEMU SRPSKOM. ODUZETI MU DOZVOLU LJEKARA I RASKANTATI TAJ SRAMNI SUD. NIKAD GOREG SUDA I VECE LAKRDIJE.