ПАРКИНГ У БЕОГРАДУ: Цена зависи од доба дана?

М. СТАНОЈКОВИЋ

понедељак, 29. 07. 2019. у 16:04

ПАРКИНГ У БЕОГРАДУ: Цена зависи од доба дана?

Паркинг у Грачаничкој улици Фото И. Маринковић

ЈКП "Паркинг сервис" анализира могућности увођења нових алтернативних модела паркирања и наплате. Идеја је да се успоставе и различити ценовници и за карактеристични период седмице и месеца

ПАРКИНГ сервис" могао би у наредном периоду да коригује свој ценовник. Ово градско предузеће планира да изради анализу економских и саобраћајних услова који утичу на систем паркирања. На основу добијених резултата, између осталог, разматраће се могућност увођења различитих цена паркинга за одређено доба дана.

Како планирају надлежни, циљ израде овог плана јесте да се одреди ефекат свих параметара који утичу на систем паркирања у престоници како би се дошло до најприхватљивијег модела за обрачунавање свих појединачних цена паркинг-места. Такође, размишља се и о алтернативним моделима паркирања у гаражама, паркиралиштима и зонираном подручју.

Прочитајте још - ПЕШАЧКЕ ЗОНЕ У ЦЕНТРУ ПРЕСТОНИЦЕ: Паркинг само локалним станарима, сензор "чита" таблице

- Неопходно је дефинисати предлог ценовне политике и њихове последице на очекиване приходе предузећа - стоји у образложењу. - Треба размотрити могућност успостављања различитих цена у карактеристичним периодима дана, седмице и месеца, а затим проверити техничке могућности примене.

Осим ове новине, која је још на дугачком штапу, план предузећа је да се сагледају ценовници за дуготрајне "паркираче", односно станаре, као и за резервисана паркинг-места.

- Посебно анализирати износе дневне паркинг-карте на јавним паркиралиштима која морају бити у корелацији са ценом сатног паркирања - планирано је анализом "Паркинг сервиса".

Прочитајте још - Наплаћују паркинг, а кратери буше гуме

- Затим, размотрити евентуални пораст дате цене у зависности од атрактивости подручја на којој се примењује, односно да ли је реч о црвеној, жутој, зеленој или зони без временског ограничења.

ПОСКУПЉЕЊЕ ПРОШЛЕ ГОДИНЕ

ПАРКИРАЊЕ је последњи пут поскупело прошлог лета у просеку за десет до дванаест одсто. До тог кориговања, ценовници се нису мењали осам година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Niko

29.07.2019. 16:42

U ceskoj je besplatni parking radnim danima od 18h do 8h ujutru sledeceg dana a vikendom od subote 16h pa sve do ponedeljka 8h ujutru

Vojislav

29.07.2019. 17:48

Ovako siroko zonirano podrucje (van kruga dvojke na primer) ne postoji nigde u Evropi, a naplata do 21 sat oa cak i subotom do bilo kog vremena, bas nigde.

geohemija i geologija

29.07.2019. 18:18

naj bolje je rešenje cim prođe desetminuta parekiranja da se naplati kao sat vremena a dvadeset kao tri sata trideset min. kad prođe kao cetiri sata a sat vremena parkiranja kao osam sati nadam se da bi to zadovoljilo umišljene šarlatane sns koji vode gradove da za jedan sat parkiranja naplacuju šesnes sati u javnim garažama svako ko ima auto imao je glasacki listic u rukama I glasao je za ovo pljackanje

Mm

29.07.2019. 18:56

Vest kaze da je parking zadnji put poskupeo prosle godine a da se pre toga cena nije menjala osam godina. Jel kod nas nuzno da ako se cena menja uvek bude veca od predhodne , moze li kod nas nesto da pojeftini?