КАДА археолози буду започели истраживање терена на коме је предвиђена изградња једне од четири јавне гараже у Васиној улици знаће се да ли ће тај план бити остварен или ће бити премештен на позицију Трга републике. Засада, Дирекција за градско грађевинско земљиште и изградњу завршава сву неопходну документацију, након чега ће бити расписана јавна набавка за ангажовање археолога, који ће утврдити има ли на том делу остатака Сингидунума - каже за "Новости" градски урбаниста Марко Стојчић.

Према његовим речима, постоји могућност да се на потезу планиране јавне гараже на Студентском тргу налазе значајни остаци централног дела некадашњег Београда. Уколико су те претпоставке тачне, изградња великог паркинга биће стопирана и премештена.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Понтонским мостом Војске Србије сигурно и безбедно до Лида

- Крајем лета требало би да почне ископавање терена, али тако да се не угрози саобраћај - каже Стојчић.

- Још не знамо како ћемо то извести, јер све зависи од археолога. Ако историјско наслеђе ту буде затечено, јавна гаража испод тржног центра "Стакленац" биће проширена, а уз њу ће бити и метро-станица.

Како истиче главни урбаниста, за све грађевинске радове који се тренутно изводе у центру престонице први предуслов је да се нипошто не угрози културно наслеђе - ни надземно ни подземно. Тако ће и велелепно Капетан-Мишино здање, у коме је смештен Ректорат универзитета, бити апсолутно безбедно, иако је постојала бојазан од дестабилизације објекта.

Иначе, како нам је казао Марко Стојчић, тренутно не постоји никаква опасност да радови на реконструкцији Трга републике пробију рок. Све што су градски челници обећали, испуниће до 1. септембра.

- Све тече у потпуности у складу са планом. Сви суграђани који пролазе центром града, могу да примете да се коцке увелико постављају на коловозу и да се ради на поплочавању. Врло брзо уследиће и постављање мобилијара - каже Стојчић.

Са извођачима радова градски челници свакодневно имају састанке. Како би се рок испоштовао, а који је месец и по дана краћи од првобитног.

МАЛО РАДНИКА?

БРОЈ радника на реконструкцији Трга републике варира свакодневно. Како каже Стојчић, и Управа града је то приметила, те су питали извођаче због чега је то тако.

- Много је подизвођача радова, који ангажују онолики број људи колико процењују да је довољно, а док једни не ураде свој део посла, други не могу да ступе на сцену. Сви су добили налог за посао, на који су пристали, тако да нема разлога за забринутост - објашњава градски урбаниста.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Изградња топлодалековода Обреновац-Нови Београд у припремној фази

ОБЈЕКАТ КУЛТУРЕ

ИЗНАД јавне гараже у "Стакленцу" планиран је објекат културе. Шта ће он понудити суграђанима и гостима престонице од садржаја, биће одлука Београђана. Идеја је да се спроведе анкета, те ће глас народа бити пресудан када понуда будуће културне установе буде формирана.