SRPSKI vodiči koji budu radili u Turskoj uskoro bi mogli da odu u zatvor, jer je tursku strukovno udruženje predložilo nove, drakonske kazne za ilegalne radnike u ovoj zemlji.

U Turskoj radi 12,000 vodiča koji govore 42 jezika. Oni su članovi 13 strukovnih lokalnih udruženja koja se, pak, nalaze "pod kapom" Turske unije turističkih vodiča TUREB. Da bi postao vodič u Turskoj student mora da se završi jedan od 62 fakulteta koji imaju taj smer. Pošto diplomiraju, vodiči polažu jezik i dobijaju licencu od Ministarstva turizma i kulture.

Pročitajte još: Praznici u najlepšim gradovima sveta: Atina najtraženija za Dan zaljubljenih

- Prošle godine su u Turskoj "uhvaćena" 442 ilegalna vodiča koji obično dovode turiste iz svoje zemlje i ne žele da plate usluge lokalnog kolege - kaže Adem Bičer član Odbora TUREB-a.- Oni uzimaju hleb iz usta našim vodičima i to nije fer, jer su proveli godine i potrošili novac za školovanje. Tome se mora stati na put i treba da se zaštiti turizam Turske.

Prema trenutnoj zakonskoj regulativi kada prvi put turistička policija uhvati stranog državljanina da radi kao vodič u Turskoj na licu mesta plaća kaznu od 500 evra. Ujedno u pasošu dobija pečat i njegovo ime se unosi u sistem, pa kada sledeći put dođe u Tursku nalazi se pod posebnim nadzorom. Ukoliko ga ponovo uhvate u prekršaju, ne samo što je kazna drastično veća, već dobija i pečat "persona non grata". Zahvaljujući elektronskom sistemu više ni promena pasoša ne može da izbriše ovakav pečat.

- Ovaj zakon je zastareo i u Parlamentu je donet 2012. godine - kaže Bičer.- Agencije koje šalju ilegalne vodiče moraju da plate kaznu od 1.500 evra, ali to je malo za takav prekršaj. Podneli smo Ministarstvu turizma zahtev da se promeni zakon i da ilegalni vodiči direktno idu u turski zatvor. Ministarstvo je veoma raspoloženo da nam izađe u susret i zaštiti turističke radnike.

TURCI SLUŽE ZA PRIMER

UNIJA vodiča neprestano upozorava strane državljane da ne smeju da rade u Turskoj.

- Oni na odličan način štite svoju struku i zaposlene i treba da naučimo nešto od njih - kaže dr Snežana Štetić, profesor univerziteta u Srbiji koja je odškolovala generacije vodiča.