PREDSTOJEĆEG leta mnogi srpski turisti će biti u situaciji da plate povratni autobuski prevoz za osobe koje možda sa njima i ne putuju, a neće moći ni recimo da za kupljeni aranžman naknadno uplate autobuski prevoz.

Većini turističkih agencija u januaru ističe licenca za rad, ali pored novih uslova koje će morati da ispune, najzaniljmivija promena je uvođenje "jedinstvene cene". Naime, mnogi su se obradovali da će to značiti da više neće biti raznih "skrivenih troškova" kojima su ih agencije do sada bombardovale. Nažalost, u praksi to znači da će turisti i dalje plaćati takse (poput boravišnih i napojnica) i dalje će ih plaćati na licu mesta, ali i da aranžmani više neće biti fleksibilni.

PROČITAJTE JOŠ - NOVI PROPISI: Bolja kontrola za sigurniji odmor i zalogaj

JOŠ JEDAN PAPIR SVIM agencijama u januaru ističu licence, a da bi dobili nove vlasnici će morati da uplate deset puta skuplje polise osiguranja poslovanja ili nabave garancije. Još je zanimljiviji zahtev da odgovorno lice mora da donese B2 potvrdu da poznaje strani jezik. Ova potvrda se dokazuje uz vodičku licencu, potvrdu iz škole jezika ili sa Filološkog fakulteta.

- S obzirom na to da će agencije morati da imaju jedinstvenu cenu, to znači da turisti koji su recimo u decembru uplatili samo smeštaj u Grčkoj, neće moći da se u maju predomisle i dođu da doplate prevoz - objašnjava Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije agencija JUTA. - Ukoliko im se auto pokvari, oni će morati da storniraju stari ugovor i potpišu sa agencijom potpuno nov, koji će uključiti i autobuski prevoz. Doduše, tada neće moći da dobiju aranžman po decembarskoj ceni. Međutim, čak ni to nije veliki problem, već postaju nemoguće situacije u kojima majka sa decom putuje avionom, a otac kolima. Ili kada neko poželi da deca odu u Grčku prvo sa babom i dedom, a roditelji kasnije dođu.

Jedna agencija je izračunala da ukoliko se pridržava pravila o "jedinstvenoj ceni" i priremi cenovnik sa svim mogućim situacijama, turisti će birati među 15.360 aranžmana za Grčku"! Ova agencija je, inače, najveća na našem tržištu.

- Veliki problem će imati turisti koji odluče da odu u bolji smeštaj, jer se dolazi do paradoksa da dvoje koji odaberu trokrevetni apartman moraju da plate autobuski prevoz za treću, nepostojeću osobu - ističe Seničić. - Takođe, turisti će provoditi duplo više vremena na šalterima agencija, dok se ne pronađe njihova jedinstvena cena.

PROČITAJTE JOŠ - Varala svaka šesta agencija

Sa još većim problemom će se, međutim, sresti turisti koji odluče da putuju individualno, sami biraju datume polaska i uplate putovanje putem rezervacionih sistema. Naime, grčki hotelijeri formiraju cene dnevno i agencije nemaju uticaj na popuste i poskupljenja. Oni, dakle, neće moći da biraju datum polaska, jer će agencije biti dužne da imaju fiksne termine polazaka ili gotovo bezbroj "jedinstvenih cenovnika", koja na ovaj način ne postoje nigde u svetu.


INSPEKTORI POHVALILI AGENCIJU "SAB"

PREMA novom Zakonu o turizmu agencije imaju pravo da pozovu turističke inspektore u preventivnu kontrolu, da utvrde da li su im papiri pripremljeni kako treba, a ukoliko nisu nemaju pravo da ih kazne. Zanimljivo je da su turistički inspektori utvrdili da je sve uredu sa dokumentacijom agencije "Flaj Flaj" sedam dana pre nego što je bankrotirala. Agenciju "SAB" inspektori su posetili dva dana pre nego što je 6.000 turista ostavila na ulici.A. MIKATA