Kad zamiriše pirotska vijagra!

A. M.

25. 01. 2019. u 11:15

Кад замирише пиротска вијагра!
Februar je mesec masnih prstiju - počinju najukusnije gastronomske mesne manifestacije

OD Sajma pirotske peglane kobasice, koji u Pirotu počinje 26. januara, do Kobasicijade u Turiji koja se završava 24. februara, gastronomi će istinski uživati u mesnim đakonijama koje nudi Srbija.

Omiljene i najukusnije manifestacije počinju Festivalom peglane kobasice poslednjeg vikenda u januara u Pirotu, kao i svake godine. Najmanje 40 proizvođača ovog delikatesa spremno je da “pirotskom vijagrom” zamiriše celu sportsku halu “Kej”, a pridružiće im se i proizvođači babušničke vurde, belopalanačke banice i paprike vrtke, kao i mnoge vinarije iz ovog kraja. Program će obogatiti i muzičari, pevači i kulturno-umetnička društva iz kraja, u čemu će, kako se najavljuje, uživati i 4.000 bugarskih turista.

Dobro poznata Pršutijada u mirisnom zlatiborskom selu Mačkat održava se od 9. do 11. februara. U porti Crkve Svetog proroka Ilije degustiraće se svinjska užička pršuta.

Tog dana se i u Belom Blatu kod Zrenjanina održava Kobasicijada, a pripremaju se sveže, pečene i ljute svinjske kobasice.

Istog vikenda u Šidu se organizuje 22. sremski svinjokolj i kobasicijada. Kao i svake godine u Šidu će se učesnici takmičiti u brzoj obradi mesa, jedenju kobasica i pravljenju kobasica, a kao i za najbolju suvu sremsku kobasicu. Sadašnji rekord u brzoj obradi mesa je tri minuta i 30 sekundi!

Predstavnici iz 74 zemlje i 100.000 posetilaca proslaviće Dan zaljubljenih u slaninu! Kačarevo slavi meki kao duša banatski hleb i sočnu slaninu koja se jede uz paradajz, a može i uz crni luk. Biraće se i najbolji slaninar, a na najmasnijoj manifestaciji moći će da se pojede svinjski paprikaš, slaninarski pasulj i, naravno, čvarci.

Jubilarna 35. Kobasicijada u Turiji dijamant je na kruni gastronomskih februarskih manifestacija. Počinje 23. februara, a udruženje kobasičara ove godine će napraviti za metar dužu kobasicu, pa će ove godine biti dugačka čak 2.035 metara!


KALENDAR

24 - 25. januar Festival peglane kobasice, Pirot

9. februar Kobasicijada, Belo Blato

9-11. februar Pršutijada, Mačkat

9-10. februar Sremski svinjokolj i kobasicijada, Šid

14-17. februar Slaninijada, Kačarevo

23-25. februar Kobasicijada, Turija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

zaliv. net

25.01.2019. 14:55

Zaobici u sirokom luku, u Italiji mogu na slicnim dogadjajima da pazarim po istim cenama a u Italiji su plate oko 5 puta vece