SELO Rudno, "ušuškano" na obroncima planine Radočelo, na nadmorskoj visini od oko 1.100 metara u prirodnom parku i rezervatu biosfere "Golija-Studenica", udaljeno oko 100 kilometara od Kraljeva, i minule letnje sezone u potpunosti je opravdalo lidersku poziciju u razvoju seoskog turizma kraljevačkog kraja.

Nadaleko poznato po čuvenom rudnjanskom krompiru, malinama, kajmaku i siru, medu i domaćoj rakiji, ovo selo na istoimenoj visoravni uz udoban smeštaj u nekoliko dobro opremljenih pansiona i vila, umereno kontinentalnu klimu sa uticajem vetrova koji dopiru čak sa Mediterana, čist vazduh, stoletne šume i planinske rečice bogate potočnom pastrmkom, svojim gostima omogućava čarobno iskustvo u pravoj vazdušnoj oazi.

Pročitajte još: Promocija seoskog turizma u Rudnu (FOTO)

- Uprkos lošem vremenu tokom juna i jula, zadovoljni smo letnjom sezonom, a za predstojeću zimsku već su rezervisani svi smeštajni kapaciteti u našem pansionu. Seoskim turizmom bavimo se duže od jedne decenije i imamo stalne goste koji redovno dolaze da se odmore i uživaju u netaknutoj prirodi - kaže Slađana Milikić Sretović, vlasnica pansiona.

RAZNOVRSNU turističku ponudu upotpunjuje blizina srednjovekovnih manastira Studenica, Gradac, Nova i Stara Pavlica, isposnice Svetog Save i brojnih seoskih crkava, kao i čak 65 kilometara mapiranih planinskih staza za šetnju i izlete i sedam kilometara šumskih biciklističkih staza. Za goste u zimskoj sezoni tu je i staza za skijanje, dugačka 350 metara, sa ski-liftom.

Pročitajte još: Više od 1.000 srpskih seoskih domaćinstava se bavi turizmom

- Rudno raspolaže svim neophodnim atributima za seoski, planinski, verski i zdravstveno-rekreativni turizam - kaže Dragan Milošević, jedan od vlasnika vile koja kao seosko turističko domaćinstvo radi punih deset godina. - Iza nas je odlična letnja sezona, a osim domaćih, imali smo i brojne goste iz Izraela, Nemačke, Francuske...

Gostima se služi organska hrana


A DOMAĆE, rudnjanske gastronomske đakonije - sir, kajmak, jagnjetina sa ražnja ili ispod sača, pogača, gibanica, pita, uštipci, pršuta, slatko i pekmez od šumskih plodova, rakija od divlje kruške, i najprobirljivije goste ostavljaju bez daha.

- Bilo leto ili zima, na Rudnu sva čula uživaju i svi gosti dišu punim plućima - poručuju domaćini. - Oni koji jednom dođu kao gosti, sledeći put se vraćaju kao naši prijatelji.


Selo Rudno kao vazdušna banja


SAJAM

PREPOZNAVŠI potencijal Rudna, Turistička organizacija Kraljevo je minulog leta na rudnjanskoj visoravni drugi put zaredom priredila dvodnevni "Sajam seoskog turizma" koji je, osim kraljevačkih, okupio i turističke poslenike i iz okolnih gradova i opština. Osim brojnih prezentacija, u sklopu ovogodišnjeg sajma održana su brojna stručna predavanja i panel-diskusije, uz neizostavni kulturno-umetnički program.